8x leuke én leerzame filmpjes (II)

In april verschenen er al eens een achttal leuke én leerzame filmpjes op mijn blog. Aangezien Sam inmiddels heel veel nieuwe favorieten heeft, leek het me een goed plan om wederom acht filmpjes te delen die naast bijzonder vermakelijk zijn ook een leerzaam karakter hebben. Uiteraard verdwijnen ook mijn kinderen zo nu en dan in een zwart gat op Youtube waardoor er opeens Russische kleifilmpjes en satanische Spidermans tevoorschijn komen maar ik vind het prettiger als ze gewoon naar iets kijken dat enigszins pedagogische verantwoord is…

Net zoals papa en mama vroeger graag naar Het klokhuis keken, behoort dit programma ook tot de favorieten van zoonlief. In deze aflevering gaat men in op hoe de eerste mens is ontstaan. Buitengewoon interessant voor zowel jong als oud!

Dit filmpje is zo mooi gemaakt! Als Lego-fan in hart en nieren is het niet verbazend dat Sam zijn hart heeft verpand aan dit prachtig vorm gegeven verhaal over de geschiedenis van Lego. Persoonlijk vind ik het filmpje nog net iets krachtiger in het Engels maar als je je kinderen enkel naar Nederlands gesproken filmpjes wilt laten kijken, kun je hier de Nederlandse versie vinden.

In deze aflevering van Het klokhuis wordt er uitgelegd hoe het leven op aarde 250 miljoen jaar geleden is ontstaan. Misschien geen aanrader als je gelovig bent en zodoende weinig op hebt met de evolutietheorie maar hier in huis staat het Darwinisme – pragmatisch als we zijn – in ieder geval in hoog vaandel.

Freek Vonk is nog immer geliefd bij zoonlief. Het is Freek voor en Freek na. In deze aflevering van Freek Vonk in Australië gaat de bioloog in op het dierenleven in de woestijn. Hoewel deze mama zo nu en dan haar Freek-tax wel bereikt, verstaat Vonk zijn vak natuurlijk als geen ander.

Nog een favoriet programma; De buitendienst. In deze niet zo smakelijke aflevering volgen we de weg die voedsel aflegt wanneer je het opgegeten. In dit filmpje zie je dit letterlijk van mond tot kont. Ongelofelijk interessant voor kleine jongetjes (en meisjes) die gefascineerd zijn door de ‘poeptunneltjes’ in hun buik en alles wat verder met poep te maken heeft. Niet geschikt voor zwakke magen en bij voorkeur niet kijken vlak na de maaltijd!

Dit vind ik persoonlijk een superleuk en boeiend filmpje voor kinderen. Het gaat over hoe melk van de boerderij uiteindelijk bij mensen thuis in de koelkast terecht komt. Ik vind het fijn als mijn zonen zich een beetje interesseren voor wat ze eten en drinken en in dit filmpje wordt heel helder uitgelegd waar een dierlijk product daadwerkelijk vandaan komt. Toch prettig als je nageslacht beseft dat melk bij een koe vandaan komt en niet uit het koelschap van Albert Heijn, nietwaar?

Tja, welk jongetje houdt er nu niet van dinosaurussen. Mijn kroost vindt dino’s dusdanig geweldig dat het inmiddels een vast thema vormt op mijn blog. In dit filmpje worden er acht feiten verteld over deze uitgestorven reptielen. Uiteraard is dit alles voorzien van passend beeldmateriaal. (Oh ja, ik denk dat de verteller familie is van Freek Vonk…)

Mijn kinderen denken bij een schaafwondje al dat ze in levensgevaar zijn. Dit filmpje over bloed is zodoende best verhelderend. Het is ietwat ingewikkeld voor kleuters desalniettemin vindt mijn 5-jarige deze verhandeling over bloedplaatjes, bloedplasma en rode en witte bloedcellen enorm fascinerend.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren