8x leuke én leerzame filmpjes (I)

Youtube geldt als een onuitputtelijke bron van vermaak. Jawel, ook mijn kinderen zijn er dol op! Geef ze een iPad en je hoort ze niet meer. (Daddy finger, daddy finger, daddy finger…) Waar het leerzame karakter bij filmpjes waarin Russische kinderen twintig surprise-eieren uitpakken ver te zoeken is, zijn er online ook meer dan genoeg leuke en interessante filmpjes te vinden. Ik zette voor jullie een achttal filmpjes op een rijtje die pedagogisch hartstikke verantwoord zijn. Tenminste, dat vind ik…

Schooltv bestaat nog steeds! (Wie herinnert zich de programma’s van Teleac nog? Raise your hands!) Vroeger hield tv kijken op school in dat docenten moesten slepen met televisiekarren en vervolgens maar moesten hopen dat het betreffende programma daadwerkelijk opgenomen was op videoband. Met de komst van de digiborden is er veel veranderd. Teleac is weliswaar ter ziele maar op de website van schooltv vind je veel educatief beeldmateriaal waaronder de filmpjes van De buitendienst. De bovenstaande aflevering over of dinosaurussen vandaag de dag nog bestaan, is één van de favorieten van mijn oudste zoon.

Tja, welk klein jongetje vindt Freek Vonk niet fantastisch? Hier is het in ieder geval Freek voor en Freek na. In Freeks wilde wereld reist Vonk met zijn gebruikelijke enthousiasme de hele wereld over op zoek naar bijzondere diersoorten. Op de website van NPO zijn inmiddels 108 afleveringen terug te kijken dus kleine biologen in de dop kunnen hun hart ophalen.

De begintune van Het klokhuis kan ik nog steeds dromen. Ik meen me te herinneren dat dat doordeweeks vaste prik was na Het jeugdjournaal. Dat Het klokhuis een gouden formule is gebleken, blijkt wel uit het feit dat het nog steeds wordt uitgezonden. En waar je vroeger startklaar voor de televisie moest zitten om niets te missen, kun je tegenwoordig heel gemakkelijk naar de website surfen om een gemiste aflevering terug te kijken. Sam heeft de bovenstaande aflevering over het bestickeren van een vliegtuig reeds tientallen malen terug gekeken. Het spreekt blijkbaar nogal tot de verbeelding…

Na het eindeloos lezen van het boek Jake en de T-rex staat een bezoekje aan Naturalis zeker op de planning. Tot het zo ver is, is het in ieder geval erg leuk om dit filmpje over de laatste rondleiding voor de verbouwing te bekijken. Wederom fijn beeldmateriaal voor biologen in spé.

Wij zijn groot fan van Lego. Ik vind het geweldig speelgoed en gelukkig denken mijn kinderen – en mijn wederhelft – daar hetzelfde over. Het bovenstaande filmpje over hoe Lego wordt gemaakt, bleek zodoende een schot in de roos bij mijn oudste zoon. Een must-see voor iedere Lego-fan!

Daar is hij weer! Het bovenstaande college van Freek Vonk over gif voor DWDD University is leerzaam voor jong én oud! Het is misschien net iets te ingewikkeld voor de allerkleinsten maar als keiharde Freek-fan is het sowieso fantastisch om je idool veertig minuten live tekeer te zien gaan. Mocht je als papa of mama helemaal gegrepen zijn door dit boeiende college van dr. Vonk; de aflevering over de evolutie is ook erg interessant!

Als je aan ruimtevaart denkt, denk je aan NASA. Wist je echter dat NASA ook een Europese tegenhanger heeft? ESA – European Space Agency – houdt zich in Europees verband onder andere bezig met diverse projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek naar de aarde, ruimteonderzoek en de ontwikkeling van satellietsystemen. En het allerleukste is, is dat ESA een Nederlandstalige website voor kinderen heeft. Jongetjes en meisjes die geïnteresseerd zijn in het heelal kunnen hier diverse educatieve filmpjes bekijken met het marsmannetje Paxi in de hoofdrol.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Reply to “8x leuke én leerzame filmpjes (I)”

  1. Schooltv gebruik ik in het onderwijs geregeld. De kinderen vinden het ook erg leuk wanneer ze daar een filmpje mogen kiezen dat ze leuk vinden.

Comments are closed.