De allerleukste kinderboeken over Sinterklaas

sinterklaasboeken-1-verkleind

Ik lees mijn kinderen graag voor. De heren hebben – mede dankzij mijn verzamelwoede – dan ook een boekenkast om U tegen te zeggen. Er prijken inmiddels de nodige boeken over Sinterklaas op de planken. De grote vraag is; wat zijn de allerleukste exemplaren waarin die oude baas uit Spanje de hoofdrol speelt?

Ik vertel je vandaag graag meer over het tweetal boeken dat hier veruit favoriet is. Te weten Sinterklaas Ahoi! geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Siep Posthuma en Sinterklaas komt! geschreven door Annie M.G.Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp. Deze boeken springen qua verhaallijn, tekstgebruik en illustraties ver boven de middenmoot uit. Wanneer ik deze boeken ter hand neem, kost voorlezen geen enkele moeite meer. De zinnen lopen namelijk zo soepel.  Deze boeken vertellen praktisch zichzelf. Ik hoef alleen het ritme van de woorden te volgen hetgeen bewijst dat kinderboeken schrijven absoluut een vak apart is.

sinterklaasboeken-2-verkleind

Ik ben dol op het werk van kinder- en jeugdboekenauteur Ted van Lieshout. Zijn werk is herkenbaar en daarnaast een tikje melancholisch. Van Lieshout hanteert een hele herkenbare schrijfstijl waardoor je na het lezen van enkele zinnen al weet dat ze ooit uit zijn pen zijn voortvloeiden. Elk woord is raak, elke punt klopt. Je proeft aan alles dat Ted van Lieshout een gerenommeerd dichter is. Het eindrijm is nergens gekunsteld. Proza loopt naadloos over in poëzie. Er wordt niet alleen een verhaal verteld; het klinkt zelfs als muziek in de oren.

“Ahoi,’ riep Sinterklaas, terwijl de wind woei door zijn haren.
Daar stond hij aan het roer en riep: ‘We zetten koers naar zee!
De trossen los! Haal ’t anker op! Vooruit! We gaan uit varen!
En wie nog op de kade staat die mag niet met ons mee!’

Het allerlaatste pakje werd gebracht naar de kajuit.
Toen klonk de scheepshoorn en de stoomboot voer de haven uit.”

sinterklaasboeken-4-verkleind

Sinterklaas Ahoi! werd in 2010 als geschenkboek van Douwe Egberts uitgegeven. Desalniettemin is het verre van een verplicht nummertje. Zoals we van de prentenboeken van Van Lieshout gewend zijn, wordt er volledig op rijm een onderhoudend verhaal verteld. Ditmaal over Sinterklaas die overboord springt. Nota bene in zijn blote billen hetgeen als hoogtepunt van het boek wordt beschouwd door mijn kleuterkind. Het verhaal vangt aan met het in het water moeten gooien van de cadeautjes doordat de stoomboot te zwaar beladen bleek. De dieren in de zee zijn blij verrast! De inktvis weet echter niet zo goed wat hij met een pen moet schrijven en de zeemeermin betreurt het feit dat ze geen voeten heeft want wat vangt ze anders aan met haar nieuwe sokken?

Dit boek is helaas niet nieuw meer te koop maar gelukkig kun je nog wel de hand leggen op een fijn tweedehands exemplaar. Een andere optie is om gewoon een prachtig prentenboek uit de serie van Boer Boris te bestellen. Ook leuk!

sinterklaasboeken-3-verkleind

Annie M.G. Schmidt is een legende. Deze grande dame van de kinderliteratuur was haar tijd ver vooruit. Haar werk is tijdloos. Tot op de dag van vandaag worden kinderen voorgelezen uit Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Petteflet evenals dat er Dikkertje Dap wordt gezongen. Het kind in Schmidt is naar haar eigen zeggen altijd blijven bestaan. En dat lees je, proef je en voel je. Wat Annie M.G. Schmidt optekende, is echt. Levensecht. Eén van haar bekendste uitspraken is: ‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.’ Treffende woorden die doorklinken in haar gehele oeuvre. Alles wat Annie M.G. Schmidt ooit schreef is verfrissend en doorspekt met haar kenmerkende tegendraadsheid.

“Jip is heel vroeg wakker. Het is nog bijna donker. Er is nog niemand op. Het is zo stil in huis. Maar Jip denkt: ik ga naar beneden. Ik ga kijken of er iets in mijn schoentje zit.”

“Maar Jip durft niets te zeggen. Voordat Sinterklaas kwam had hij zo’n praats. Maar nu niet meer.
‘Nou,’ zegt Sinterklaas. ‘Pak maar ’s uit Piet.’
En dan komen de pakjes. Zoveel pakjes. Wel tien.”

sinterklaasboeken-5-verkleind

Sinterklaas komt!  is een verzameling verhalen rondom het thema Sinterklaas. Jip en Janneke mogen hun schoen zetten, verdwalen tijdens de intocht en ruziën over of het paard van Sinterklaas wel echt het bakje met water bij de schoenen leeg drinkt. Het zijn ideale verhaaltjes voor het slapengaan. Niet te lang en niet te kort. Ondanks dat de eerste uitgave reeds begin jaren zestig verscheen, is alles wat Jip en Janneke meemaken actueel. Wat mij betreft hoort deze verzameling sinterklaasverhalen absoluut thuis in ieder gezin met kleine kinderen. Al is het alleen maar vanwege de herkenbaarheid want wie is er niet groot geworden met het werk van Annie M.G. Schmidt? En is het daarnaast niet mooi dat al generaties lang dezelfde verhalen worden gelezen en dat ook de kinderen van morgen deze ongetwijfeld te horen zullen krijgen? Ik vind van wel! Kortom, aanschaffen!

Als je snel bent, kun je nog een exemplaar bestellen van Sinterklaas komt! om in te pakken voor pakjesavond. Je kunt ook overwegen om de omnibus van Jip en Janneke aan te schaffen daar de betreffende sinterklaasverhalen ook daarin terug te vinden zijn. (Pssst, de paperback is erg voordelig!)

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Reply to “De allerleukste kinderboeken over Sinterklaas”

Comments are closed.