Armstrong

Onlangs ontvingen we het adembenemende boek Armstrong van Torben Kuhlman ter recensie. Het viel met een zware plof op de deurmat. Armstrong is namelijk niet zomaar een boek; nee, het is een ontzettend dik prentenboek! En niet geheel onbelangrijk, het is niet enkel omvangrijk maar ook prachtig vormgegeven en bovenal machtig interessant. Zowel letterlijk als figuurlijk een zwaargewicht.

Armstrong is mijn kleuter op het lijf geschreven. Zoals zoveel kleine jongetjes is hij gefascineerd door de maan, de sterren en raketten. Deze titel gaat over een muis die dolgraag naar de maan wil vliegen om te bewijzen dat de maan een ronde rots met gaten is en geen grote kaas. Het speelt zich af in het Amerika van de jaren vijftig. Neil Armstrong heeft nog niet de eerste stappen op de maan gezet. De muis heeft zodoende geen flauw idee hoe hij überhaupt op de maan moet geraken of hoe je bijvoorbeeld om dient te gaan met gewichtloosheid. Alles is nieuw voor hem.

Om meer te leren over de ruimte bezoekt de muis onder andere stiekem de mensenuniversiteit. Vervolgens doet hij allerhande pogingen om iets uit te vinden dat hem naar de maan kan vliegen. Hij faalt echter keer op keer. Ook wordt hij gedwarsboomd door mensen die lucht van zijn plannen krijgen. De muis wil het bijna opgeven. Gelukkig breekt dan toch – zoals je mag verwachten van een kinderboek – de dag aan dat het harde werken wordt beloond; de muis vliegt naar de maan in zijn eigenhandig gebouwde raket. Eenmaal terug op aarde wordt hij onthaald als een ware held.

“De ruimtecapsule suisde hoog boven de daken en schoorstenen. Maar na een tijdje begon hij hoogte te verliezen.
“Oh nee!” riep de muis geschrokken. “Ik vlieg niet, ik val!”
Het lukte hem nog net om naar voren te buigen en aan een touw te trekken. Er klonk geratel en gerammel. Toen schoot een witte doek uit de achterkant van de wekker en remde zijn val de diepte in.”

De tekst is sober maar doelmatig met hier en daar een subtiele twist. De verwijzingen naar de geschiedenis van de eerste maanlanding in 1969 vind ik leuk. De hoofdstukken Een kleine stap voor een muis even later gevolgd door Een grote stap voor de mensheid geven het verhaal wat mij betreft net wat meer diepgang. Torben Kuhlman verweeft fictie moeiteloos met een vleugje non-fictie. Het beknopte overzicht van de geschiedenis van de ruimtevaart vind ik eveneens een fijne toevoeging. Volgens zoonlief hebben we dit boek niet uitgelezen als we niet uitgebreid hebben stilgestaan bij Galileo Galilei – alhoewel ik vermoed dat hij vooral die naam bijzonder grappig vindt – en hoe het hondje Laika in 1957 in de Spoetnik de ruimte in werd geschoten.

De kracht van Armstrong zit echter in de werkelijk betoverende illustraties. Kuhlman bedient zich van een sepiakleurig palet hetgeen de prenten een zeer authentiek en herkenbaar karakter geeft. Alles is prachtig uitgewerkt met oog voor de kleinste details. Er zit zoveel liefde in. En dat voel je bij iedere pagina die je omslaat. Steeds weer is het een verassing wat er komen gaat. Ik ben er stiekem verliefd op. Net als mijn kleuter. Meneer raakt niet uitgepraat over de ‘maanmuis’ en vertelt aan wie het maar wil horen dat de maan heus geen grote kaas is. (Om maar niet te spreken van hoeveel raketten hij inmiddels heeft gebouwd van Lego…)

Ik ken weinig prentenboeken waar ik echt diep van onder de indruk ben maar Armstrong heb ik in mijn hart gesloten. Niet in de minste plaats omdat ik me als kind dolgraag had willen laten betoveren door de avonturen van deze muis. Het is wat mij betreft – of liever gezegd wat ons betreft – een boek om te koesteren. Met Armstrong bewijst Torben Kuhlman dat het illustreren en schrijven voor kinderen een vak apart is. Met zijn pennen en penselen heeft hij het vermogen om kinderen te vertellen dat de wereld aan hun voeten ligt.

Je kunt Armstrong eenvoudig bestellen via De Vier Windstreken. Uiteraard is deze titel ook te verkrijgen bij Bol.com. Van de hand van Torben Kuhlman verschenen eerder Lindbergh en Mollenstad. Deze titels zijn eveneens online en in de boekhandel verkrijgbaar.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren