Bevroren dinosauruseieren

bevroren-dino-1

Zoals praktisch elke jongensmama kan beamen, spreken dinosaurussen enorm tot de verbeelding bij iedereen onder de tien in het bezit van een piemel. Dat is in ons huishouden niet anders.

Sam en Jim hebben vier kleine dinootjes die meestal rondrijden in een auto of zich schuilhouden in de autogarage van Toet Toet. Door hun handzame formaat passen ze ook prima in jaszakken. Onlangs legde ik ze een nachtje in de vriezer om ze te laten verworden tot bevroren dinosauruseieren.

bevroren-dino-2

Benodigdheden:

 • ballonnen
 • water
 • plastic dinosaurussen

Het idee is heel simpel; men neme een ballon, stopt er een plastic dinosaurus in en vult aan met water. Vervolgens slapen de dino’s een paar uur in de vriezer (uitgestorven zijn ze immers toch al…) en zijn daarna klaar voor hun wedergeboorte. Kind kan de was doen. De volgende dag is het alleen nog een kwestie van de ballon van het bevroren geheel afknippen voordat de pret kan beginnen.

Enkel een klomp ijs met daarin een dinosaurus is vooral erg koud. Het wordt een ander verhaal wanneer je je kind er een kom warm water bij geeft, een neuspeertje en plastic mesjes van bijvoorbeeld een setje kleigereedschap. Ik gaf Sam de boodschap mee dat hij de dinootjes mocht proberen te bevrijden uit het ei aangezien ze klaar waren om geboren te worden. En aangezien mama eieren van aanzienlijk formaat had gemaakt, is hij daar zeker drie kwartier mee bezig geweest. (Voor de geïnteresseerden, het waren gecompliceerde bevallingen maar het viertal maakt de speelgoedmand weer als vanouds onveilig…)

bevroren-dino-3

Voor peuters is het werken met een neuspeertje (of eventueel een pipetje of een leeg spuitje) een goede oefening voor de fijne motoriek. In dat opzicht is het smelten van dinosauruseieren voor kleuters een koud kunstje. De meeste 4- en 5-jarigen zullen hier weinig moeite mee hebben als doorhebben hoe het werkt. Wat mijn eigen kleuterkind heel boeiend vond om te horen, was dat water drie vormen kan aannemen; vloeibaar, vast en vluchtig. Je kunt dit speels duidelijk maken door te vertellen over water dat bevriest en wolken waar regen uit kan vallen. Ik vulde mijn verhaal aan met voorbeelden over schaatsen in de winter, een waterijsje dat smelt en de stoom die uit de waterkoker komt.

bevroren-dino-4

Met behulp van een neuspeertje kunnen kinderen vrij gericht bepalen waar ze warm water overheen laten lopen. Als er bijvoorbeeld nog een pootje vastzit, kunnen ze dat gemakkelijk los krijgen door precies daar een paar keer wat water te druppelen. Ze zien het ijs voor hun ogen smelten en duidelijker kun je oorzaak en gevolg niet visualiseren. Wanneer er tevens wat hak- en breekwerk met plastic mesjes aan te pas komt, is het natuurlijk helemaal vermakelijk.

bevroren-dino-5

Deze activiteit is volgens Sam absoluut voor herhaling vatbaar. Mama is het daar mee eens. Ik heb genoten van dat blije gezichtje. Noem het het toppunt van kneuterigheid maar ik vind het heerlijk om op een regenachtige zondagmiddag dit soort dingen te doen met mijn kinderen. Op het moment van schrijven liggen er trouwens wederom vier dinosauruseieren in de vriezer. Ditmaal kleurde ik het water met groene voedingskleurstof. Ik ben benieuwd…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 Replies to “Bevroren dinosauruseieren

 1. Leuk idee! Ook hier thuis 2 jongetjes die gek zijn op dino’s dus ik ga deze eieren zeker uitproberen!

  En superleuke blog! Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën om de kids mee te vermaken!

  1. Dankjewel! Herkenbaar, ik ben ook altijd zoekende.

   Hier waren de eieren ene groot succes dus hopelijk gaan jouw jongens er ook veel plezier aan beleven.

 2. Wat een goed idee! Hier zal ik in de lente mijn oudste eens mee aan het werk zetten (anders moet ik nog even een clausule waterschade afsluiten bij onze verzekeraar) 🙂

Comments are closed.