Bevroren schat

Met voorbedacht rade maakte ik gisteravond een heuse bevroren schat. Met deze zonovergoten Hemelvaartsdag in het verschiet leek me dat de uitgelezen manier om het nageslacht een poosje mee te entertainen. De ervaring had me namelijk reeds geleerd dat de bevroren dinosauruseieren en de bevroren minifiguren welke ik eerder maakte ook garant stonden voor uren speelplezier. Zoals ik al had verwacht, was deze bevroren schat een doorslaand succes. De heren zijn er zeker anderhalf uur mee in de weer geweest. Een unicum!

Op de één of andere manier blijven activiteiten waar ijs aan te pas komt tot de verbeelding spreken bij mijn zonen. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Volgens Sam was dit het allerleukste bevroren ‘ding’ dat ik ooit heb gemaakt. De bevroren dinosauruseieren zijn dus van de troon gestoten. (Overigens vermoed ik dat dit deels te maken heeft met de zakjes snoep die temidden van de duikschatten waren bevroren…)

Benodigdheden:

  • duikschatten of ander plastic speelgoed
  • verpakte snoepjes
  • voedingskleurstof
  • water

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ik wilde mezelf overtreffen en zodoende ging ik aan de slag met voedingskleurstof. Op het laatste moment kwam ik op het idee om er naast duikschatten tevens verpakte snoepjes in te stoppen. Je kunt daarentegen ook prima een bevroren schat maken waar geen voedingskleurstof of snoepgoed aan te pas komt. In dat geval bevries je enkel plastic speelgoed. De duikschatten die ik gebruikte, kocht ik een paar weken geleden bij Hema. Als het goed is, zijn ze daar nog steeds te krijgen.

Ik was enigszins vertwijfeld waar ik die bevroren schat precies in zou gaan maken. Ik overwoog in eerste instantie een ovenschaal of een grote vershouddoos tot ik de ingeving kreeg om een kookpan te gebruiken. Zo’n pan is niet alleen perfect van vorm maar je kunt hem ook een paar seconden op het vuur zetten zodat de schat gemakkelijk los komt. Gemak dient de mens! (Niet te lang; duikschatten en het verpakkingsmateriaal van Haribo zijn naar ik vermoed niet hittebestendig…) En anders houd je de gebruikte emmer, teil, fruitschaal of wat dan ook simpelweg even onder de warme kraan.

Om te voorkomen dat het speelgoed tezamen met het snoep naar de bodem zinkt, dien je de schat in etappes te bevriezen. Ik deed steeds een laag water gemengd met groene of blauwe voedingskleurstof in de pan en gooide daar een paar duikschatten en één zakje snoep bij. Dit zette ik in zijn geheel in de vriezer. Pas wanneer de bovenste laag was bevroren, voegde ik een nieuwe laag water toe. Dit herhaalde ik viermaal.

En dan kan het feest beginnen. Ik gaf mijn zoons een plastic bak met warm water en een lading keukengerei waarmee ze de bevroren schat te lijf mochten gaan. Dat deden ze vol overgave. Het resulteerde uiteraard in een waterballet maar het was in één woord fantastisch. Onderwijl las deze mama een boek in de zon. Je begrijpt vast wat ik vanavond nogmaals ga doen…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 Replies to “Bevroren schat

  1. Wat een origineel idee! Ik stuur je blog door naar een paar vriendinnen van mij die kindjes in deze leeftijd hebben. Die van mij is helaas nu nog te klein

    1. Dankjewel! Wat leuk om te horen! Hopelijk hebben je vriendinnen er iets aan. Liefs!

  2. Weer zo’n leuk idee! Het enige wat ik me afvraag, gaan mijn jongens geen ruzie maken wie er het ijs stuk mag maken… die jongens van mij kennende Maar ik ga het gewoon proberen!

    1. Dankjewel! Dit stuk ijs was zo groot dat ze allebei aan één kant konden hakken en breken. Wel een gelijk aantal zakjes snoep erin stoppen 😉 Of anders allebei een eigen bevroren schat en dan in twee verschillende hoeken van de tuin neerzetten. Hopelijk vind jouw jongens het net zo leuk als mijn jongens.

Comments are closed.