Dammen bouwen met Lego

Eerder deze week trok ik wederom de Lego uit de kast. Ditmaal om mijn kleuter samen met een vriendje dammen te laten bouwen. Waterdammen om precies te zijn. Het was een geslaagde middag en daarom wil ik deze activiteit graag delen.

Ik vind Lego werkelijk fantastisch speelgoed. Je kunt er zoveel mee. Natuurlijk is het erg leuk om losse sets in elkaar te zetten maar je kunt er ook tal van andere dingen mee doen. Op deze blog vind je onder andere instructies voor het maken van een heuse kabelbaan en dwarsdoorsnede van de bodem van Lego. Voor het bouwen van dammen heb je basisstenen, dakpanstenen, een kleine grondplaat en twee scharnieren nodig. Als je kind gek is van Lego, heb je deze zaken waarschijnlijk al in huis. Zo niet, met een doos Lego Classic kom je een heel eind. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt maar aangezien ik dit experiment overliet aan een 4-jarige en een 5-jarige, koos ik ervoor om het niet al te ingewikkeld te maken.

Als eerst bekeek ik met Sam en zijn speelkameraadje hoe we een helling konden creëren. Uiteindelijk besloten de heren – enigszins gestuurd door mama – om een muurtje te bouwen dat een fractie breder was dan de grondplaat. Met behulp van scharnieren – deze combinatiesteentjes vind je vaak terug in voertuigen – liet ik hen het muurtje en de grondplaat aan elkaar bevestigen. Daarna gaf ik de manschappen aanwijzingen voor het bouwen van een dubbele rij stenen bouwen langs drie van de vier zijdes van de grondplaat. Vervolgens liet ik ze lekker hun gang gaan met het maken van dammen naar eigen inzicht.

Terwijl de heren lekker aan het bouwen waren, vertelde ik ondertussen over hoe water altijd de weg van de minste weerstand kiest. Het stroomt steevast van hoog naar laag richting het laagste punt. Als het ook naar beneden kan, zal het niet van links naar rechts stromen. Ook zal het niet proberen over een hoger punt te komen als het eveneens mogelijk is om via een andere richting verder te stromen.

Toen de mannen hadden besloten dat hun ontwerp klaar was, konden we aanvangen met het hoogtepunt van dit experimentje; het uitvoerig testen met water! (Voor de zekerheid besloot ik om het bouwwerk even richting de tuintafel te tillen want ik ken mijn pappenheimers langer dan vandaag…) Met behulp van een bidon liet ik Sam en zijn vriendje water spuiten op het hoogte punt van hun creatie om te zien welke weg het water af zou gaan leggen. Dat was natuurlijk een heel feest hetgeen resulteerde in een waterballet. Afijn, zoals voorspeld, koos het water inderdaad voor de gemakkelijkste route. Er stroomde geen water van links naar rechts. Er werd echter wel ontdekt dat wanneer je water met flinke kracht uit de bidon spuit, het ineens van richting veranderd en zich niet ten alle tijden meer tegen liet houden door dammetjes van één enkele steen hoog…

Bewaren

Bewaren

2 Replies to “Dammen bouwen met Lego

Comments are closed.