Dansende snoepwormen

dansende-wormen-2

Onlangs vertelde ik mijn zoons dat ik snoepwormen kon laten dansen in een glas drinken. Met die opmerking schiep ik uiteraard hoge verwachtingen. Dat was ook precies de bedoeling. We waren namelijk wel toe aan een beetje vermaak.

Dit experiment kost je ongeveer een half uur. Het is voor het kroost natuurlijk het allerleukste om mama – weliswaar van de regen in de drup – te helpen met de voorbereidingen. Hoewel het spannend is om snoepgoed zogenaamd tot leven te wekken, komen er enkel huis-tuin-en-keukenbenodigdheden aan te pas. Het is dus volkomen veilig om je kinderen lekker mee te laten kliederen. Schroom dus niet om ze aan het werk te zetten.

dansende-wormen-4

Benodigdheden:

  • azijn
  • bakingsoda
  • snoepwormen
  • water

Allereerst heb je snoepwormen nodig. Ik schepte er een paar in een zakje bij de lokale snoepwinkel maar waarschijnlijk is er ook wel iets vergelijkbaars verkrijgbaar in de supermarkt. Verder heb je azijn en bakingsoda nodig. Het is handig om te kiezen voor natuurazijn daar dit doorzichtig is maar dit is niet per sé noodzakelijk. Bakingsoda zit in ieder geval standaard in het assortiment bij Jumbo maar is ongetwijfeld ook op andere plekken te koop. Sowieso is dit handig spul om in huis te hebben. Je kunt het bijvoorbeeld als geurvreter gebruiken, je schrobt er een afvoerputje brandschoon mee en ook fungeert het prima als scrub mits je een niet al te gevoelige huid hebt.

dansende-wormen-5

Afijn, hoe gaat dit experiment in zijn werk? Om te beginnen snijd je de snoepwormen in de lengte in vieren. Dit is nodig omdat ze als geheel te zwaar zijn om later te laten dansen. Laat je nageslacht vervolgens zes theelepels bakingsoda mengen met een halve liter warm water. En ja, het is nodig om daadwerkelijk warm water te gebruiken want daardoor lost de bakingsoda beter op. Mik de gevierendeelde wormen daaropvolgend bij dit mengsel. Daarna is het een kwestie van wachten voordat de voorstelling kan beginnen. Een kwartier. Minimaal.

Wanneer de tijd verstreken is, vul je een groot glas tot hoogstens de helft met azijn. Hengel de snoepwormen voorzichtig uit hun azijn-bakingsodabad en bereid je nageslacht voor op wat er komen gaat. De wormen zullen het beste hun kunstje vertonen als je er niet al teveel tegelijk in het glas met azijn gooit. Drie tot vijf stuks per keer is perfect.

dansende-wormen-3

Nu ben je waarschijnlijk enorm benieuwd hoe dit alles ervoor zorgt dat die wormen daadwerkelijk gaan bewegen. Toch? Wel, het zit zo; je kijkt eigenlijk naar een klassieke reactie tussen zuren en basen. Basisch is het tegenovergestelde van zuur en wanneer je een zuur in contact brengt met een base zal er een reactie plaatsvinden. Dit wil zoveel zeggen als het (deels) uit elkaar vallen van verschillende stoffen waaruit weer een andere stof ontstaat. Kortom, huis-tuin-en-keuken-scheikunde. In het geval van dit experiment reageert azijnzuur (azijn) met (natrium)bicarbonaat (bakingsoda) en daardoor ontstaan er koolstofdioxide. Een gas in een vloeistof vormt belletjes en het mooie aan belletjes is dat ze altijd naar de oppervlakte willen.

De snoepwormen zullen gaan bewegen doordat ze omhoog worden geduwd door de belletjes gevuld met koolstofdioxide. Ze zullen net zolang heen en weer trillen en schokken tot de scheikundige reactie op zijn einde loopt. Op een gegeven moment zal het laatste restje (natrium)bicarbonaat nog wel reageren met het azijnzuur maar zullen er niet genoeg belletjes meer ontstaan om de snoepwormen op te tillen. De wormen zakken zodoende terug naar de bodem van het glas. En dan? Tja, opeten!

dansende-wormen-1

Dit was echt zo’n leuke activiteit om samen met de jongens te doen. Het ziet er spectaculair – bijna magisch – uit als het glas azijn volop begint te borrelen wanneer je de snoepwormen erin laat vallen. De heren waren diep onder de indruk van dit spektakel. Daarnaast waren ze in hun nopjes dat ze mochten helpen met afmeten en roeren. Al met al is dit zeker een aanrader. Oh ja, tip van het huis; wees niet te zuinig met het inslaan van snoepwormen want de nodige exemplaren verdwenen reeds in mijn kinderen voordat we überhaupt begonnen waren.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Replies to “Dansende snoepwormen

  1. Superleuk! Ook dat je (weliswaar in een iets andere vorm) weer aan het bloggen bent! Jou kleine ontdekkers lopen net wat voor op die van mij, dus dit is fijn inspiratie opdoen voor wanneer ze hier zo ver zijn om ook mee te kunnen helpen.

Comments are closed.