De bodem in beeld met Lego

bodemhorizonten-in-beeld-met-lego-2-bewerkt

Kleuters stellen schitterende vragen. Zo vroeg mijn oudste zoon vorige week wat er eigenlijk allemaal onder de grond zat. Tja, goede vraag! Uhhh…

Ik begon een verhaal te vertellen over verschillende bodemlagen, boomwortels, compost en nog veel meer maar werd twijfelachtig aangekeken door de vraagsteller in kwestie. Logisch, want het betreft ingewikkelde materie. Zeker voor een 4-jarige. Dat moest veel beter en duidelijker kunnen maar hoe? Ik besloot me zodoende te wenden tot het wereldwijde web. Uiteindelijk stuitte ik via Pinterest op een geweldig idee; een dwarsdoorsnede van de bodem nabouwen met Lego. Zo eenvoudig doch zo briljant! Ik wist niet hoe snel ik aan de slag moest gaan. Dat bleek echter minder makkelijk dan ik vooraf dacht.

bodemhorizonten-in-beeld-met-lego-3

Ik had al helemaal in mijn hoofd hoe ik te werk wilde gaan tot ik me bedacht dat ik eerst nog twee kleine problemen moest tackelen. Het voorbeeld van Pinterest was namelijk gebaseerd op de samenstelling van de Amerikaanse bodem en voorzien van Engelse benamingen voor de verschillende lagen. Ik wendde me dus wederom tot het internet om na te gaan of de Nederlandse bodemopbouw te vergelijken is met die aan de aan de andere kant van de wereld en wat de exacte vertaling was van bijvoorbeeld bedrock en parent material.

Het frustreerde me mateloos dat ik na een avondje googelen geen eenduidige antwoorden had gevonden op mijn prangende vragen. Ik besef me inmiddels dat ik me misschien een beetje heb laten meeslepen – kleuterkind sliep er niet minder om – maar ik houd niet van half werk. Ergo, ik besloot de hele kwestie voor te leggen aan Naturalis en al snel schiep een aardige medewerkster duidelijkheid. Fijn, want daarna kon deze mama ook weer rustig slapen.

bodemhorizonten-in-beeld-met-lego-1

Bodemlagen bleken om te beginnen officieel bodemhorizonten te heten. (Dit liet ik overigens achterwege bij mijn uitleg aan zoonlief. Een bodemlaag leek me complex genoeg…) Verder verschilt de bodemopbouw per plek, is deze van veel factoren afhankelijk maar kun je wel een simplistisch model aanhouden dat overal ter wereld min of meer gelijk is. En voor de geïnteresseerden: bedrock is vast gesteente en parent material wordt in het Nederlands moedermateriaal of moedergesteente genoemd hetgeen weer staat voor een laag die nauwelijks beïnvloed is door processen die wel invloed hebben op hoger gelegen lagen. Je kunt bij laatstgenoemde denken aan bijvoorbeeld het wegspoelen van mineralen of het ophopen van plantenresten. In overleg met Naturalis liet ik het moedermateriaal weg uit mijn bouwwerk om te voorkomen dat het nodeloos ingewikkeld zou worden en ik op die manier mijn doel voorbij zou schieten.

Toen ik eenmaal wist wat ik precies moest bouwen, zocht ik steentjes in de juiste kleuren bij elkaar. Wanneer je alleen Lego Friends in huis hebt, wordt het lastig om genoeg bruine, groene en grijze steentje bij elkaar te sprokkelen maar een doos Lego Classic en een paar huisjes van Lego Creator vormen een prima basis. Helaas bleek er geen boom voorhanden om bovenop de boomwortel te plaatsen. Maar goed, wel een plantje en met een beetje fantasie kun je je hopelijk voorstellen dat dat een heuse woudreus is. Het poppetje is eveneens afkomstig van een huisje van Lego Creator en de diertjes horen bij verschillende sets van Lego Friends. (Ja, ook jongens vinden de Friends-serie leuk!)

Wat mijn kind van dit alles vond? Ik geloof dat hij redelijk enthousiast was over mijn bouwwerk. Meneer vond het ‘heel mooi’ en hij begreep de uitleg. Missie geslaagd. Hij vraagt zich alleen ernstig af waar de lava uit vulkanen dan vandaan komt want dat komt toch ook uit de grond? En nee, dat is inderdaad niet zichtbaar in deze dwarsdoorsnede want ik heb slechts de bodem in beeld gebracht. Afijn, ik vrees dat mij rest te zeggen dat dit blogje zeer waarschijnlijk een vervolg gaat krijgen…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 Replies to “De bodem in beeld met Lego

  1. Wauw, wat een super interessant blogbericht! Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik de foto gepind heb op pinterest om het later gemakkelijk terug te vinden om het ook eens voor onze kindjes te maken?

    1. Dankjewel! Nee, helemaal niet erg. Prima juist. Super om te horen dat je het ook voor je kinderen wilt maken. Alvast heel veel plezier!

Comments are closed.