Dierentuin met kinetisch zand

dierentuin-kinetisch-zand-2-verkleind

Onlangs haalde ik onze doos met kinetisch zand weer tevoorschijn uit de kelderkast. Jim doet namelijk niets liever dan graven in de zandbak (en in plantenbakken en bloemperken) maar met alle regenval is dat momenteel niet ideaal.

Om te voorkomen dat zoonlief al het kinetische zand direct door de woonkamer zou werpen – zoals grote broer destijds – creëerde ik een klein dierentuintje met hekjes en dieren van Little People en een trappetje dat ik ontvreemde uit het kasteel van Mike de Ridder. Dit bleek zowaar een goede ingeving want Jim heeft zich twintig minuten uitstekend vermaakt alvorens alsnog de hele handel om te kieperen. (Note-to-self: peuterkind en zand niet onbeheerd achterlaten!) Er werd gegraven en gevoeld én de dieren spookten van alles uit. Al met al durf ik dat een groot succes te noemen ondanks het opruimwerk naderhand.

dierentuin-kinetisch-zand-1

Spelen met kinetisch zand valt onder sensopatisch spel. Dit is een moeilijke benaming voor iets dat kinderen al van oudsher doen; spelen met materiaal dat de zintuigelijke waarneming prikkelt. Je kunt hierbij denken aan vormeloze materialen zoals zand, water, klei en scheerschuim maar ook aan stenen, hooi, takjes, ongekookte rijst of macaroni en bladeren. Kinderen spelen niet alleen omdat het leuk is maar ook om ervan te leren. Door simpelweg te ervaren, leren ze alsmaar nieuwe dingen.

dierentuin-kinetisch-zand-3

Sensopatisch spelen is een hele directe vorm van ervaren doordat kinderen letterlijk aan den lijve ondervinden welke invloeden bepaalde materialen op hen hebben. Het leert kinderen om bewust te worden van hun lichaam want wat voelt prettig en wat onprettig? Wat voelt gek maar stiekem ook wel fijn? Daarnaast is het goed voor de motorische ontwikkeling en last but not least; het biedt ook de mogelijkheid tot ontspannen. Het is namelijk best rustgevend om met je kleine handjes door bijvoorbeeld een bak met zand te woelen.

In tegenstelling tot volwassenen hebben jonge kinderen lang niet altijd een doel voor ogen. Er hoeft niet per sé een zandkasteel te worden gebouwd. Ervaren is soms genoeg. En dat is dus precies zoals de natuur het bedacht heeft. Dat houdt tevens in dat wanneer je nageslacht druk bezig is met het maken van moddersoep ze niet enkel een enorme bende aan het maken zijn maar onderwijl ook werken aan hun ontwikkeling. Briljant excuus voor vieze voetafdrukken en vlekken in kleding, nietwaar?

dierentuin-kinetisch-zand-4-verkleind

Ik zal er niet omheen draaien; kinetisch zand geeft troep. Je kunt het weliswaar weer bij elkaar vegen maar uiteindelijk vind je het in alle hoeken en gaten van je huis terug. Althans, dat is mijn ervaring. Ook ‘plakt’ het niet meer zo goed als voorheen wanneer het in de loop der tijd vermengd raakt met stof en kattenharen. Desalniettemin haal ik het regelmatig tevoorschijn gedurende de herfst en winter. Het is een prima alternatief voor een zompige zandbak.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Replies to “Dierentuin met kinetisch zand

Comments are closed.