Dinosaurusslijm maken

dinosaurusslijm-7

Sommige dingen zijn een beetje vies en toch heel erg leuk. (En nee, daarmee bedoel ik niet hetgeen dat waarschijnlijk als eerste door je hoofd speelt…)

Vroeger speelde ik graag met van die potjes slijm. Ze waren er in alle kleuren van de regenboog. Ik vond het geweldig om die flubberige massa door mijn handen te laten gaan. Ik herinner me de chemische geur nog als de dag van gisteren. Mede daarom fabriceerde ik onlangs groen dinosaurusslijm voor mijn jongste zoon. Jim is nog volop aan het ontdekken op zintuigelijk gebied dus ik vermoedde dat hij dat wel zou kunnen waarderen. Meneer is namelijk dol op viezigheid. Ik zal je het verhaal over vingerverven met poep besparen…

dinosaurusslijm-1-verkleind

Benodigdheden:

  • shampoo of conditioner
  • maizena
  • groene voedingskleurstof
  • plastic dinosaurussen

Je kunt gemakkelijk zelf slijm maken van gelijke delen shampoo en maizena. Door er voedingskleurstof aan toe te voegen, kun je het slijm voorzien van een kek kleurtje. Ik gebruikte de helft (+/- 250 ml) van de goedkoopste fles shampoo die ik kon vinden. Eventueel kun je ook kiezen voor conditioner. Het slijm zal dan iets grover van structuur worden. Het werkt het gemakkelijkst om de maizena vooraf even te zeven zodat je minder last hebt van klontjes. Ik gebruikte vier volle eetlepels maizena maar de hoeveelheid die je nodig hebt, valt of staat met de dikte van de shampoo die je gebruikt. Ik raad je dus aan om eerst twee flinke eetlepels maizena toe te voegen en de hele handel goed te mengen alvorens je nog meer maizena erbij doet. Speel een beetje met de verhoudingen. Wanneer je vindt dat het slijm de juiste consistentie heeft, kun je de kleurstof toevoegen. Een druppel is voldoende.

dinosaurusslijm-5

Net als het spelen met (kinetisch) zand valt het spelen met slijm onder sensopatisch spel. In dit artikel ging ik daar reeds dieper op in. Het komt neer op spelen met materialen die de zintuigelijke waarneming prikkelen. In het geval van dinosaurusslijm geldt dat het een beetje koud, glibberig en glad is. Het voelt raar aan maar tegelijkertijd is het zacht en ruikt het lekker. Jim rilde in het begin steeds als hij zijn handjes in het groene slijm stak om vervolgens in lachen uit te barsten. Hij vond het spannend, gek maar ook ontzettend leuk. Hij kon er geen genoeg van krijgen.

dinosaurusslijm-6-verkleind

Na schooltijd wilde Sam eveneens graag spelen met het dinosaurusslijm. Ook hij kon die groene, plakkerige substantie niet weerstaan. De aantrekkingskracht ervan is ongekend. Blijkbaar. Waar ik de plastic dinosaurussen wat de peuter betreft prima had kunnen weglaten, vond de kleuter de plastic dieren juist een enorme toevoeging. De dino’s vielen van de rand in de groene moederpoel, werden gepoetst met billendoekjes en keer op keer bevrijd uit de groene drap. Goed, het was dus een doorslaand succes. Een ideale activiteit voor druilerige woensdagmiddagen!

Oh ja, misschien dat het handig is om even te vermelden dat je dit zelfgemaakte dinosaurusslijm zonder problemen uit kleding wast. Het laat zich daarentegen minder makkelijk verwijderen van – met name – witte muren. Karma, denk ik…

Bewaren

Bewaren