Dwarsdoorsnede aarde van klei

In november schreef ik een artikel over hoe ik de aardbodem in beeld had gebracht met Lego. Op die manier kon mijn oudste zoon precies zien wat zich onder onze achtertuin bevond. Onlangs vroeg Sam – met dank aan de ruimtevaartplaatjes van AH – zich af of er ook mensen aan de binnenkant van de aarde konden wonen. Het hield hem nogal bezig. Ik had immers alleen de aardbodem voor hem gebouwd en niet de binnenkant van de aarde. Na twintig keer dezelfde vraag te hebben gehoord, probeer je als moeder zijnde te denken in oplossingen. Dat resulteerde in een dwarsdoorsnede van de aarde gemaakt van klei.

Ik wilde zoonlief niet afschrikken met ingewikkelde materie en zodoende ging ik voor een simplistische variant die zijn nieuwsgierigheid wel kon bevredigen. De opbouw van de aarde is in werkelijkheid dus veel complexer. Neemt niet weg dat dit meer dan genoeg informatie is voor een kleuter. Naast dat dit natuurlijk een leerzame activiteit is, is het tevens een fijne manier om creatief aan de slag te gaan met kinderen die daar normaal gesproken niet zoveel van willen weten.

Benodigdheden:

  • blauwe, groene, bruine, gele en rode klei
  • scherp mes
  • snijplank

Ik gebruikte voor het maken van de aardbol blauwe, groen, bruine, gele en rode klei. Je kunt eventueel oranje in plaats van geel gebruiken. Je doet eigenlijk niets anders dan steeds een laagje klei om de steeds groter wordende bal kneden. Wij begonnen met een rood balletje klei en vervolgens rolden we de gele, bruine en blauwe klei helemaal uit. We vouwden vervolgens de gele klei om het rode balletje, de bruine klei om de gele laag en de blauwe klei om de bruine laag. Als allerlaatste duwden we een paar stukje groene klei op het geheel als zijnde de werelddelen.

Het is niet moeilijk maar je moet wel zorgen dat je niet te hard kneedt want dan gaan de verschillende kleuren door elkaar. Het werkt het handigst om de bal klei in je handpalm te houden en net te doen alsof je een sneeuwbal maakt. Daaropvolgend snijd je de bal klei doormidden met behulp van een scherp mes. En voilà, een dwarsdoorsnede van de aarde!

Goed, wat zie je precies? De buitenkant van de aarde – oftewel de aardkorst – is een dikke laag gesteente. De buitenste laag hiervan vormt de oppervlakte van de aarde; de continenten en de oceanen. Onder de aardkorst bevindt zich de aardmantel. Dit is ook een laag gesteente maar de dichtheid daarvan is vele malen hoger dan die van de aardkorst. In het midden van de aarde bevindt zich de kern. Het is daar zo warm dat zelfs gesteente smelt. Er wordt officieel onderscheid gemaakt tussen de vaste kern en de vloeibare kern maar ik heb dat verschil achterwege gelaten bij mijn uitleg aan het kleuterkind. Op deze manier bleef het goed behapbaar voor hem.

Mijn zoon was vooral onder de indruk van het feit dat het aan de binnenkant van de aarde zo warm is dat gesteente vloeibaar wordt. Daar geloofde hij helemaal niets van. Gelukkig staan er erg veel filmpjes van uitbarstende vulkanen op Youtube zodat ik mijn verhaal kracht bij kon zetten. Lava is namelijk niets anders dan gesmolten gesteente dat zich een weg naar de oppervlakte baant. Je begrijpt; Sam vraagt me inmiddels of ik ook een uitbarstende vulkaan kan maken… Wonderlijk hè, wat je allemaal teweeg kunt brengen met een paar potjes klei?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Replies to “Dwarsdoorsnede aarde van klei

  1. Heel erg creatief en educatief. Top hoor. Je ziet op tv altijd dat ze werkende vulkanen gaan maken. Ik heb eens in de krant gelezen dat een school in de buurt dat ook heeft gedaan!

  2. Mooi gemaakt! Misschien leuk voor Sam 😉 een maken vulkaan is goed te doen. Je hebt nodig een bult met potgrond. Stop er een reageerbuis in met een bruistablet of twee (vitamine C of zo) en voedingskleurstof rood. Op de berg zet je wat huisjes van Monopoly of maak ze van lego.
    Giet wat water in de reageerbuis en de show kan beginnen. Wat vooral duidelijk wordt is dat je niet weet wat er komt. Je wacht op… En langzaam ruik je van alles (vit. C ruikt behoorlijk vriendelijk, een vulkaan natuurlijk niet). Dan zie je heel sloom de ‘lava’ naar beneden komen. De lava zal plaatselijk wel voor rook en vuur zorgen. Maar een uitbarsting is maar zelden zo heftig dat een hele hele vulkaan jaren lang overal helemaal onbewoonbaar is. Ook de giftige gassen en niet overal op de berg. Misschien een beetje een tegenvaller maar wel ‘realistisch’.

    Plaattektoniek, en wat zorgt nou voor bergen en breuken, onderdeel van hoe ontstaan vulkanen, is prima uit te leggen met een mars en snickers. Duw ze tegen elkaar en je ziet bergen en breuken ontstaan.

Comments are closed.