Het muizenhuis – De picknick

Mijn oudste zoon heet Sam en één van de muizen uit de boekenserie Het muizenhuis heet ook Sam. Je begrijpt; een boek over de avonturen van muis Sam en diens vriendinnetje Julia mocht niet in onze boekenkast ontbreken. We ontvingen het nieuwste deel in de serie – te weten De picknick – ter recensie. Waar mijn eigen Sam al een beetje te groot en te wijs is voor dit boek, is het voor Jim een heerlijk verhaal om samen te lezen.

Wat deze boekenreeks uniek maakt, is dat er geen prenten in staan maar prachtige foto’s. Middenin Amsterdam heeft bedenkster Karina Schaapman een studio welke helemaal vol decors en knutselspullen staat. Op die plek komt het échte muizenhuis tot leven. Alle avonturen van Sam en Julia worden daar bedacht, vastgelegd en geschreven. De bevlogenheid waarmee Karina aan haar schepping werkt, zie je terug in de boekenreeks en de overige merchandise. Haar liefde voor detail spat er vanaf.

De picknick is een boek dat bij veel peuters tot de verbeelding zal spreken. Er valt genoeg te zien en het verhaal is herkenbaar. Ik vind het een prettig boek om voor te lezen. De zinnen lopen lekker en de vele citaten lenen zich uitstekend om verschillende pieperige muizenstemmetjes op te zetten. Tijdens het voorlezen kun je je kind verder van alles laten aanwijzen wat Jim dan ook keer op keer enthousiast doet.

“De kinderen lopen door. Aan het einde van Julia’s sluiproute zit een doodlopende gang. Sam en Julia turen naar beneden. Wat is het hoog!
‘We kunnen niet verder,’zegt Sam beteuterd, ‘laten we maar terug gaan.’
‘Natuurlijk niet,’ antwoordt Julia, ‘we kunnen de spullen naar beneden laten zakken!’
Sam twijfelt want de spullen zijn erg zwaar.”

In De picknick gaat er van alles mis als Sam en Julia met de muizendrieling onderweg zijn naar de speeltuin om daar – heel verrassend – te gaan picknicken. Op een gegeven moment valt de mand met picknickspullen ter hoogte van de eerste verdieping van het muizenhuis naar beneden. En je raadt het al; al het eten en drinken is kapot en vies. Blijkbaar is mijn peuter daar dusdanig van onder de indruk dat hij dit het boek over ete late valle noemt. Met het opbouwen van de spanning zit het dus wel goed. Jonge kinderen hebben wat dat betreft niet heel veel nodig en dat begrijpt Karina Schaapman als geen ander. Iets is al snel erg eng of spannend. De picknick is daarentegen een boek dat zich bij uitstek leent om voor te lezen voor het slapen gaan. Het is precies goed!

Eerlijk is eerlijk, soms bekroop mij het gevoel dat ik dit boek een beetje, tja…tuttig vond. Het is namelijk mierzoet. Het decorum, het verhaal, alles! Tegelijkertijd is dat denk ik ook de grote kracht achter Het muizenhuis. Het is het bewijs dat anno 2017 niet alles grootser, overweldigender en meeslepender hoeft. Zeker niet voor peuters die nog volop de wereld om hen heen aan het ontdekken zijn. Deze schattige muisjes zetten de tijd even stil. En dat lieve mensen, is een groot goed!

De boekenreeks Het muizenhuis verschijnt bij uitgeverij Rubinstein. De boeken bestel je eenvoudig bij Bol.com. Uiteraard kun je de boeken over Sam en Julia ook elders online bestellen of kopen in de boekhandel. (Wist je trouwens dat er een hele leuke website over Het muizenhuis bestaat? Je vindt hier interessante achtergrondinformatie, filmpjes, tutorials, een gratis kleurplaat en nog veel meer!)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren