Hubelino knikkerbaan

hubelino-knikkerbaan-1

Ik hoor je denken: is dat een knikkerbaan? Van Duplo? Bijna goed! Deze knikkerbaan is namelijk niet van Duplo maar van Hubelino.

Laatstgenoemde is een Duits speelgoedmerk dat uitsluitend knikkerbanen in het assortiment heeft welke volledig compatible zijn met Duplo. Sam kreeg twee jaar geleden een basissset onder de kerstboom. En lieve mensen, dat cadeau bleek een schot in de roos! Tot op de dag van vandaag wordt er nog regelmatig – zowel door grote broer als kleine broer – met de knikkerbaan gespeeld.

hubelino-knikkerbaan-2

Hubelino valt onder de noemer constructiespeelgoed. De naam zegt het al; het betreft speelgoed waarmee geconstrueerd oftewel gebouwd kan worden. Andere voorbeelden van constructiespeelgoed zijn bijvoorbeeld Duplo, Lego, K’nex, Meccano, Kapla en natuurlijk blokken. Het in elkaar passen van stukken treinrails kun je eveneens zien als constructief spelen. Spelen met dit type speelgoed is naast leuk tevens bevorderlijk voor de ontwikkeling. Overigens wil dit niet zeggen dat andersoortig speelgoed niet leerzaam is. Het zal alleen andere vaardigheden stimuleren. Officieel wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen bouw- en constructiespeelgoed maar de grens daartussen is niet eenduidig.

De hersenen van een jong kind ontwikkelen zich razendsnel. Door te construeren worden diverse cognitieve functies aangesproken. Er worden op die manier nieuwe verbindingen gevormd tussen verschillende delen van de hersenen waardoor deze beter met elkaar gaan samenwerken. Des te meer stimulatie, des te sterker de verbindingen worden. Construeren en het oplossen van problemen die daarbij komen kijken, doen een beroep op logisch redeneren, ruimtelijk inzicht, creativiteit en motorische vaardigheden. Op latere leeftijd dragen deze op jonge leeftijd verworven inzichten bij aan onder andere het onderscheiden van oorzaak en gevolg en het succesvol verkennen van wiskundige concepten.

hubelino-knikkerbaan-3

Laten we echter vooral niet vergeten dat het bouwen van een knikkerbaan in de eerste plaats uitstekend vermaak biedt. Persoonlijk vind ik dat speelgoed in de eerste plaats leuk moet zijn. Het moet geen straf zijn om ermee te spelen. Als het voor mijn kinderen dusdanig onweerstaanbaar is dat ze het keer op keer uit de kast halen, is het wat mij betreft prima. Spelenderwijs leren is een groot goed.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Zoals je hierboven kunt zien, kun je prima uit de voeten met enkel een basisset van Hubelino in combinatie met een lading Duplo. Een grotere set staat uiteraard garant voor nog meer spektakel. Persoonlijk vind ik het daarentegen juist erg leuk dat je met een relatief beperkt aantal onderdelen een bak Duplo kunt omtoveren in totaal iets anders. Zeker voor jongere kinderen is het overzichtelijker om te beginnen met een kleine set zonder al teveel poespas. Uitbreiden kan immers altijd nog.

Het realiseren van een knikkerbaan is niet enkel een bezigheid voor kleine kinderen. Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat het soms heerlijk is om je nageslacht onder de wol te stoppen zodat je eindelijk los kunt gaan en zodoende de knikkerbaan van je dromen kunt bouwen. (Om de volgende morgen je nageslacht te vertellen dat je speciaal voor hen een uur hebt zitten goochelen met links- en rechtsomdraaiende bochten en verloopstukjes…) Ik zou bijna willen zeggen dat ultiem genot verrassend dichtbij een snelle en soepel lopende knikkerbaan komt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Replies to “Hubelino knikkerbaan

  1. Ik heb dit zien staan, echt super leuk lijkt me. Ze hebben ook een variant die op Kapla past. Maar Siem stopt alles in zijn mond, zo eng….

    1. Heel leuk inderdaad. Jim lijkt die fase redelijk ontgroeid te zijn. Er gaan nu vooral eetbare dingen in zijn mond. Die variant die je kunt combineren met Kapla lijkt me ook interessant.

Comments are closed.