Jake en de T.rex

jake-en-de-t-rex-2-verkleind

Mijn kleuter heeft een nieuw lievelingsboek genaamd Jake en de T.rex. Vanzelfsprekend gaat dit boek over dinosaurussen. En omdat het is uitgeroepen tot nieuwe favoriet, kan een artikel erover niet uitblijven, nietwaar?

Ik herinner me nog goed hoe dol ik vroeger was op de film Jurassic Park. Keer op keer heb ik die videoband terug gespoeld. Ik kan me zelfs nog een heus dinofeestje voor de geest halen dat ik gaf ter ere van mijn negende verjaardag. Verder liggen er op zolder nog een aantal tijdschriften van Deagostini over dinosaurussen stof te vangen. Zoonlief heeft zijn fascinatie voor dinosaurussen dus van geen vreemde. En geef hem eens ongelijk, het moeten imposante wezens zijn geweest waar wij ons vandaag de dag geen fatsoenlijke voorstelling meer van kunnen maken.

Toen ik het boek Jake en de T.rex in de boekhandel zag liggen, wist ik direct dat het Sam enorm moest aanspreken. Ten eerste omdat het boek dusdanig groot is dat het amper in de welbekende vakkenkast van Ikea past. (Hoe je het ook went of keert, ook bij kleine jongetjes draait het al vroeg om de grootte…) Ten tweede omdat het dus over dinosaurussen gaat. (Dino’s en kleine jongetjes vormen een wonderlijke symbiose tot pakweg het twaalfde levensjaar van laatstgenoemde…) En ten derde omdat het een samenwerking betreft tussen Naturalis en Uitgeverij Leopold. (Bij Naturalis werken grote jongetjes die nog net zoveel van dinosaurussen houden als kleine jongetjes…) Je begrijpt, het boek Jake en de T.rex ging mee naar huis. Sindsdien lezen we weinig anders meer. Het lot van een jongensmoeder…

jake-en-de-t-rex-3-verkleind

Jake en de T.rex verhaalt over de opgraving van het skelet van dinosaurus Trix dat momenteel te zien is in Naturalis. Trix is een tyrannosaurus rex en dat spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. De hoofdpersoon in het boek is een jongen genaamd Jake. Jake woont op het terrein waar in 2013 het skelet van Trix is opgegraven. Hij staat er met zijn neus bovenop als de botten van Trix worden bloot gelegd door onder andere de aan Naturalis verbonden paleontoloog Anne Schulp. Jake is in de ban van dino’s en leest graag in het boek De dierenwereld van het Laat-Krijt. Daardoor weet hij ontzettend veel van deze wezens af.

Holy moly! Als dit geen T.rex is, weet ik het niet meer!’
Er wordt al een paar dagen gegraven op papa’s land, want samen met mama heeft hij een heel bijzonder bot gevonden.
De onderzoekers komen uit een ver land, Nederland, en ze worden geholpen door mannen van andere ranches. Clayton, de Dino Cowboy, Mister Anne uit Nederland en mister Pete kijken of alles goed gaat en ze werken hard mee.’

jake-en-de-t-rex-4-verkleind

Op een avond valt Jake in slaap en droomt hij dat hij in zijn eigen tekening is beland. Niet als zichzelf maar als superheld Magic Man. In zijn droom wordt Jake omringd door dinosaurussen en beleeft hij een spannend avontuur in de oertijd. Jake redt namelijk het jong van een tyrannosaurus rex van een bloeddorstige quetzalcoatlus. Wanneer hij ontwaakt, weet hij dat deze droom bijzonder was. De tyrannosaurus die hij heeft ontmoet, is niet zomaar een dino maar het is Trix. Jake weet op dat moment iets dat de paleontologen nog niet weten; Trix is een vrouwtje!

De illustraties zijn – zoals we van Thé Tjong-Khing gewend zijn – erg gedetailleerd en mooi van kleur. Eveneens is er niets aan te merken op de compositie. Alles klopt. Deze voormalige striptekenaar schiep een adembenemende wereld vol dinosaurussen die er net niet eng genoeg uitzien om er enge dromen van te krijgen. De samenwerking met Naturalis resulteerde daarnaast in een prachtig overzicht van de verschillende soorten dinosaurussen die voorkomen in het verhaal. Uiteraard voorzien van de juiste Latijnse benamingen en alles wat kleine jongetjes verder interessant vinden om te weten. Als afsluiting van het boek maakte Thé Tjong-King een mooie illustratie van de botten van Trix in de positie zoals ze momenteel in Naturalis worden tentoongesteld; met het hoofd op ooghoogte om bezoekers extra te imponeren.

jake-en-de-t-rex-1-verkleind

Qua tekst had er, denk ik, meer in gezeten. Niet alle zinnen lopen soepel en er zijn soms wat onduidelijkheden. Het spreekt bijvoorbeeld niet voor zich dat Magic Man het alter ego is van Jake en ook blijft het vaag wat de functie van de magic stick precies is. Als taalkundige vind ik het tevens storend dat bepaalde namen de ene keer wel schuin gedrukt staan en de andere keer niet evenals dat leestekens niet altijd correct worden gehanteerd. Er is echter een grote maar en dat is dat ik waarschijnlijk ben verworden tot een muggenziftende volwassene. De illustraties van Thé Tjong-Khing zijn van dusdanige hoge kwaliteit dat commentaar leveren op leestekens eigenlijk nergens op slaat. Dit boek boeit mijn kleuter van begin tot eind en dat is waar het uiteindelijk om draait. Jake en de T.rex intrigeert en fascineert. Ik kan niets anders dan concluderen dat het een aanwinst is voor de boekenkast van elke piemelbezitter onder de tien jaar.

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk én interessant kerstcadeautje voor je kleuterkind dan ben je nog ruim op tijd om een exemplaar van Jake en de T.rex te bestellen. Ook aan oudere kinderen met een voorliefde voor dinosaurussen is gedacht. Voor hen gaf Leopold in samenwerking met Naturalis de titel T.rex Trix in Naturalis uit. Ook dit prachtige boek bestel je eenvoudig online of koop je bij de betere boekhandel.

Bewaren

One Reply to “Jake en de T.rex”

Comments are closed.