De jongen die Picasso beet

Al langere tijd wilde ik graag starten met het project Kunst voor Kinderen op mijn blog. Ik vind het namelijk belangrijk dat kinderen op speelse wijze kennis maken met kunst. Mijns inziens hoort dat bij de opvoeding en daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk. Ik wil je graag laten zien dat dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Mede daarom verzamelde ik de afgelopen weken diverse kinderboeken die aansluiten bij dit thema. Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger als klein meisje uren kon bladeren in de uitgebreide collectie kunstboeken die mijn ouders in de kast hadden staan. Dat is iets dat ik ook voor mijn eigen nageslacht wil. Ik wil dat ze onbevangen leren kijken naar kunst. Ze hoeven het niet zozeer te snappen maar ik wil dat het ze prikkelt en dat ze het voelen tot in hun tenen. Vandaag trap ik af met een recensie over De jongen die Picasso beet van Antony Penrose.

De jongen die Picasso beet is een fantastisch kinderboek. Vanaf het moment dat we het binnen kregen, is mijn oudste zoon verslingerd aan deze titel. Vooraf was ik erg benieuwd of een kinderboek met vooral zwart-wit foto’s en kunstprenten een kind van deze tijd zou weten te boeien. Mijn angsten bleken echter ongegrond want inmiddels lezen we vrijwel dagelijks over het jongetje Antony die een hele bijzondere vriend – de kunstenaar Picasso – had in zijn kindertijd.

De ouders van Antony Penrose waren bevriend met Pablo Picasso. Zodoende kwam deze grote kunstenaar regelmatig bij hen op visite in Engeland. Ook reisde het gezin Penrose met zekere regelmaat af naar Frankrijk om Picasso een bezoek te brengen. De moeder van Antony was fotografe en heeft veel foto’s gemaakt van de bijzondere vriendschap tussen Pablo Picasso en haar zoon. Dat leidde uiteindelijk tot het kinderboek De jongen die Picasso beet.

‘Zelf weet ik er niets meer van, maar mama vertelde iedereen dat ik op een dag tijdens ons spel zo opgewonden raakte, dat ik Picasso beet. Picasso draaide zich om en beet meteen terug – hard! Vlak voor ik begon te schreeuwen, hoorde mama Picasso in het Frans zeggen: ‘Tjonge! Dat is de eerste Engelsman die ik ooit heb gebeten!”

In dit boek vertelt Antony over wat Picasso allemaal creëerde maar vooral wat deze man zo bijzonder maakte. Je leest tussen de regels door dat het kind in Picasso nooit stierf en dat hij de wereld bleef bezien vol verwondering. Dat spreekt blijkbaar enorm tot de verbeelding. Sam vindt het geweldig om te lezen dat Picasso dol was op verkleden, dat hij de mooiste dingen kon maken van troep en dat hij het niet erg vond dat er vogels vrij door zijn huis vlogen.

“Is Picasso net verhuisd?” vroeg ik mijn moeder toen we op bezoek waren.
“Nee,” antwoordde mijn moeder. “Hij woont hier al een tijdje. Hoezo?”
“Nou, omdat hij nog niet heeft opgeruimd,” zei ik.
“Hij houdt ervan als het rommelig is,” zei mijn moeder lachend.’

De jongen die Picasso beet is een vermakelijk kinderboek en tegelijkertijd is het bijzonder leerzaam. Dit boek raakt me iedere keer wanneer ik het voorlees. Het is oprecht en puur. Antony Penrose gunt je een blik in zijn hart. En naast dat Sam geen genoeg kan krijgen van die kunstenaar die zijn hele leven ondeugend en speels bleef, bracht dit boek hem nog iets anders. Het leerde mijn resultaatgerichte zoon dat er niet altijd een plan hoeft te zijn als je gaat tekenen of verven. Waar mijn kleuter graag vooraf bedenkt wat hij gaat maken, liet hij zich twee weken geleden helemaal gaan. Hij ging op school tekeer met groene verf en toen de juf vroeg wat hij ging maken, zei hij ditmaal ‘Dat weet ik niet maar het is kunst!’. Vervolgens ging zoonlief onverstoorbaar verder…

De jongen die Picasso beet verscheen in 2012 bij De Vier Windstreken. Ondanks dat het al een aantal jaar oud is, is het nog steeds goed verkrijgbaar bij onder andere Bol.com. Uiteraard kun je tevens vragen of de plaatselijke boekhandel deze titel voor je bestelt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Reply to “De jongen die Picasso beet”

  1. Wat een goeie tip weer! Ik ben echt fan van je blog, pik er iedere x dingetjes uit voor mijn zoon!

Comments are closed.