Kabelbaan van Lego

kabelbaan-van-lego-2-verkleind

Lego leent zich uitstekend voor allerhande bouwprojecten. Je kunt volgens het boekje bouwen maar ook je fantasie de vrije loop laten gaan. Laatstgenoemde had eind vorige week plaats. Samen met Sam bouwde ik een kabelbaan van Lego. Het was zo leuk!

Ik kan er lang en kort over zijn maar het hele idee is te simpel voor woorden. Het enige dat je nodig hebt, is in ieder geval één boogje van Lego en minimaal twee halve bogen. (Lego Elves bevat veel van dit type blokjes!) Verder is het een kwestie van wat losse bouwstenen verzamelen en eventueel wat platte latjes om de boel extra te verstevigen. Naar eigen inzicht kun je met deze benodigdheden een ‘bakje’ in elkaar knutselen om aan een strak gespannen touw te hangen. Om te voorkomen dat de kabelbaan te snel gaat, kies je het beste voor ietwat stugger touw. Plaats er een poppetje in en klaar is je kabelbaan!

kabelbaan-van-lego-1

Wanneer je er naast een leuke ook een educatieve activiteit van wilt maken, kun je iets vertellen over zwaartekracht en valversnelling. Ik besloot dat echter achterwege te laten en gewoon lekker te spelen met mijn kleuterkind. We hebben zo’n lol gehad! En doordat we het touw steeds opnieuw hebben gespannen – de ene keer over een langere afstand en de andere keer een stuk steiler – heeft zoonlief misschien spelenderwijs toch iets opgestoken over de natuurkundige achtergrond. Ik vind het trouwens prachtig om te zien hoe kleuters hun spel gebruiken om te leren. Het is nog zo puur en vrij. Ik hoop die aangeboren nieuwsgierigheid nog lang te mogen koesteren.

Afijn, omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, maakte ik een kort filmpje van onze kabelbaan in actie. Voor jongere kinderen kun je overigens prima een kabelbaan bouwen van Duplo. Een element in de vorm van een boog is daarbij wel essentieel. In onder andere deze en deze set vind je een blokje in de juiste vorm. Probeer zo min mogelijk blokjes te gebruiken want door het zwaardere gewicht zal een kabelbaan van Duplo een stuk sneller gaan. Span het touw dus niet te steil en draai het touw eventueel een paar keer om de kabelbaan te vertragen. Have fun!

 

Bewaren

Bewaren

3 Replies to “Kabelbaan van Lego

  1. Super cool! Ga het zo proberen met zielige, zieke kleuter! Sowieso erg leuke blog dit! Dank voor alle leuke ideeën.

  2. Oh, deze had ik nog niet gezien!! Een kabelbaan is inderdaad super!! Hier heeft onze zoon van 6 er helemaal zelf eentje gebouwd, zomaar uit zichzelf, met een touw van zijn kraanwagen en met wat hulpmiddelen van playmobil. Echt heerlijk, hè! 🙂

Comments are closed.