Lego-tapas-spel

Zoals ik hier al vertelde, bouwt mijn kleuter graag Lego volgens de bijbehorende bouwtekeningen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en dat snapt deze mama als geen ander. Om het vrij bouwen echter een beetje te stimuleren, speelden we afgelopen week een aantal keer een spelletje. Ik noemde het voor het gemak maar het lego-tapas-spel omdat we er een serveerschaal met allemaal vakjes voor gebruikte. Het was te leuk om niet te delen dus bij dezen een blogje erover…

Aangezien het spelen van een spelletje een extra dimensie krijgt wanneer je daadwerkelijk een tegenstander hebt, speelde kleine broer gezellig mee. Met zijn 2,5 jaar snapte Jim de spelregels niet helemaal maar hij deed op zijn eigen manier vrolijk mee. Hij vond het geweldig dat hij nu eindelijk ook eens aan de Lego van zijn grote broer mocht zitten. Zodoende sloeg hij soms een beurt over omdat hij te druk was met het bekijken van alle minifiguren. Ook ontdekte hij dat je van Lego-blokjes hoge torens kunt bouwen. Zijn enthousiasme sprak boekdelen.

Benodigdheden:

  • Lego (diverse blokjes, minifiguren en accessoires)
  • grondplaat
  • grote schaal met vakken of losse bakjes
  • blanco stickers
  • viltstift
  • dobbelsteen

Voor dit spel gebruikte ik een ronde, plastic schaal met een zestal grote vakken en een kleiner rond vakje in het midden. Voor het spelen van dit spelletje is dit de perfecte schaal. (Lang leve Marktplaats!) In de grote vakken kun je netjes Lego sorteren en in het kleinere vakje gooi je steeds de dobbelsteen. De grote vakken voorzag ik elk van een sticker waarop ik de getallen 1 tot met 6 schreef. Omdat je wilt dat kinderen gaan ‘azen’ op minifiguren en accessoires maakte ik daarvoor twee aparte vakken. De andere vakken vulde ik met diverse soorten blokjes. Ik maakte twee vakken met gewone blokjes, een vak met platte blokjes, een vak met bijzondere blokjes (dakpannen, cilinders, doorzichtige blokjes enzovoorts), een vak met accessoires en een vak met minifiguren.

Iedere deelnemer heeft een eigen grondplaat of een deel van een grondplaat tot zijn beschikking. Ik verdeelde een kleine grondplaat in tweeën door middel van een rij blokjes. Je kunt ook overwegen om elke deelnemer een afzonderlijke grondplaat te geven. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt. Als je wilt dat kinderen gaan samenwerken, kun je tevens kiezen voor een gezamenlijke grondplaat. (Laatstgenoemde leek mij echter geen handige optie voor een fanatieke kleuter in combinatie met een peuter met beperkt spelinzicht…) Verder kun je dit spelletje natuurlijk ook in teams spelen.

Het is eigenlijk een erg simpel spel; de deelnemers gooien om beurten met de dobbelsteen en kiezen vervolgens iets uit het vak dat gelijk is aan het aantal ogen. Het gekozen onderdeel wordt vervolgens naar eigen inzicht op de grondplaat geplaatst. Op die manier ontstaan er na verloop van tijd prachtige bouwwerken. Het is misschien niet net zo mooi als in de instructieboekjes maar tegelijkertijd is het wonderschoon. Mijn kinderen waren in ieder geval enorm trots dat ze hun eclectische bouwsels helemaal zelf hadden bedacht.

Het mooie aan dit spel is dat het in het teken staat van creativiteit. Er is dus alle ruimte om bont gekleurde torens te bouwen en Chewbaca te laten samenwonen met Elsa en een piraat. Alles kan! Kinderen die normaal gesproken graag werken volgens de instructieboekjes, worden op deze manier uitgedaagd om een beroep te doen op hun eigen creativiteit. Leren loslaten is lastig maar kan ook ontzettend bevrijdend zijn. En ik? Ik ben blij dat ik voor de verandering eens niet dat ene ontbrekende stukje Lego hoef te zoeken…

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Replies to “Lego-tapas-spel

  1. Wat een ontzettend leuk idee!! Ik ga het meteen uittesten deze week! Denk dat mijn kids het ook superleuk gaan vinden

  2. Wat een leuk idee. Ik ga deze onthouden. Goeie om mijn zoons te leren samen werken. Ik zou het dan ook zonder scheiding spelen. Maar die van mij zijn dan ook groter.

Comments are closed.