Puzzelmix

puzzelmix-3-verkleind

De meeste kinderen zijn dol op puzzelen. Dat is hier in huis niet anders. Noem het maar op of we hebben het in huis; nopjespuzzels, vloerpuzzels, legpuzzels, houten puzzels, Disney-puzzels, 3D-puzzels enzovoorts. Jawel, de puzzeldrift van de heren is eindeloos!

Ondanks die rijkelijk gevulde speelgoedkast loop ik regelmatig tegen het punt aan dat de ene puzzel te makkelijk is en de andere puzzel juist te moeilijk. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn want je kunt gemakkelijk een nieuw exemplaar kopen voor de nodige uitdaging. Je kunt ook kiezen voor een andere oplossing; een puzzelmix maken.

Het hele idee is eenvoudig; men neme een aantal puzzels en gooit de stukjes daarvan door elkaar. Aan het kind de taak om alle puzzels weer in elkaar te leggen. Ineens zijn die eenvoudige puzzels een stuk ingewikkelder omdat er een moeilijkheidsgraad wordt toegevoegd. Het maken van een puzzel helpt een kind met het leren om waar te nemen, te sorteren en te ordenen. Daarnaast stimuleert het oplossingsgericht denken en wordt er het nodige van het concentratievermogen gevraagd.

puzzelmix-1

Door verschillende puzzels tegelijkertijd aan te bieden, voeg je een extra stap aan het proces toe. Je zoon of dochter moet namelijk eerst uitvogelen welke stukjes er bij welke puzzel horen. Het zal dus scherper moeten waarnemen, meer moeten sorteren en er valt meer te ordenen. Vanzelfsprekend moet een ukkepuk zich daarvoor langer concentreren en dat is best lastig als je spanningsboog nog niet zo groot is.

Onlangs maakte ik een puzzelmix voor mijn jongste zoon. Meneer is net twee jaar oud en is al prima in staat om grote nopjespuzzels in elkaar te passen. Een legpuzzel van bijvoorbeeld twaalf of zestien stukjes vindt hij echter nog vrij gecompliceerd. Om het voor hem behapbaar te houden, koos ik voor drie puzzels waarvan de stukjes duidelijk verschillend waren. Aangezien het zijn favoriete puzzels betrof, kon hij de afzonderlijke puzzelstukjes goed herkennen.

(Voor de ge├»nteresseerden: een 6-in-1 puzzel van Hema met boerderijthema, een puzzel van Janod met robots en een grote nopjespuzzel met wederom een boerderijthema. Valt het op dat de peuter in kwestie dol is op tractors en koeien? Aangezien ik twee van de betreffende puzzels een aantal jaar geleden tweedehands kocht, vermoed ik dat deze niet meer verkrijgbaar zijn. Ook de puzzel van Hema is inmiddels uit het assortiment verdwenen maar er zullen ongetwijfeld vergelijkbare alternatieven te koop zijn…)

puzzelmix-4-verkleind

Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Waak er alleen wel voor dat je het de eerste keer niet te uitdagend maakt want hierdoor is de kans groot dat je zoon of dochter voortijdig afhaakt. Dat zou zonde zijn want het tot een goed einde brengen van een puzzelopdracht is juist zo’n grote beloning. Neemt niet weg dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Voor oudere kinderen zou je bijvoorbeeld puzzels met een groter aantal stukjes kunnen mixen of puzzels met stukjes die veel op elkaar lijken. Ook kun je voor deze doelgroep overwegen om er wedstrijdje op tijd van te maken. En wat te denken van het laten samenwerken van broertjes en zusjes door puzzels van verschillend niveau door elkaar te gooien? Persoonlijk voel ik wel wat voor het idee om in het midden van de kamer een bak met puzzelstukjes neer te zetten en dan in alle hoeken van de kamer een puzzel laten maken. Hoppakee, rennen zullen ze!

Bewaren

One Reply to “Puzzelmix”

Comments are closed.