Regen in een zakje

In Nederland regent het vaak. Heel vaak. Mijn oudste zoon vond het als peuter erg vreemd dat er bij tijd en wijlen ineens water uit de lucht viel. Waar hij voorheen nog genoegen nam met mijn uitleg dat regen uit de wolken komt, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Meneer is inmiddels vier jaar oud en vroeg zich vorige week in alle ernst af hoe water eigenlijk in de wolken komt. Tja…

Goed, hoe leg je aan een kleuter uit dat een wolk niets anders is dan gecondenseerd water?  Wanneer je wilt uitleggen hoe water in de lucht verwordt tot een wolk, zul je dieper in moeten gaan op de watercyclus. Ik bedacht me dat een klein experimentje misschien wat duidelijkheid kon scheppen. De watercyclus is namelijk pittige kost voor kleine jongetjes en meisjes. In plaats van een ingewikkeld verhaal af te steken, ging ik zodoende aan de slag met het creëren van een minuscule regenbui in een diepvrieszakje. Het is een heel gemakkelijk experiment en niet geheel onbelangrijk; het resultaat laat niet al te lang op zich wachten!

Benodigdheden:

  • hersluitbaar diepvrieszakje
  • watervaste viltstift
  • tape
  • water
  • blauwe voedingskleurstof

Teken met een zwarte stift een eenvoudige weergave van de watercyclus op het diepvrieszakje. Ik koos ervoor om in de linkerbovenhoek een zon te tekenen, rechts daarvan twee wolken, een aantal pijltjes omhoog vanaf het wateroppervlakte richting wolk 1 en neervallende druppels uit wolk 2. Onderaan het zakje tekende ik ook nog golfjes om het wateroppervlakte weer te geven maar dat is niet heel goed te zien op de bovenstaande foto. Verhit vervolgens water tot het kookpunt en kleur het blauw door middel van een druppeltje voedingskleurstof. Je hebt hier echt maar een heel klein beetje van nodig. Ik gebruikte slecht een klein druppeltje en dat resulteerde al in een donkerblauw water. Afijn, schenk het gekleurde water voorzichtig in het diepvrieszakje, sluit het zakje af en plak het met tape op het raam. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is je tezamen met je nageslacht te installeren voor het schouwspel dat volgt.

Binnen enkele minuten zal zich waterdamp vormen in het diepvrieszakje. Naar verloop van tijd ontstaat er bovenin het zakje een soort mist oftewel een wolk. Blijf vooral wachten want weer iets later zullen zich druppels gaan vormen in de wolk. En dan gebeurt het onvermijdelijke; het gaat regenen! Deze cyclus zal zich blijven herhalen zolang het water warm genoeg is.

En zo gaat het dus ook in het echt. Water uit meren, rivieren, de zee, bomen en planten verdampt door de warmte van de zon. Die damp zal opstijgen, afkoelen en daarna een wolk vormen. Koude lucht kan minder water bevatten dan warme lucht dus als een wolk nog verder afkoelt – bijvoorbeeld doordat deze in aanraking komt met een koude luchtstroom – ontstaat er verzadiging. Als gevolg daarvan begint de wolk water te verliezen. Kortom, het gaat regenen, sneeuwen of hagelen! De neerslag zal uiteindelijk via meren en rivieren terugstromen naar zee en mettertijd opnieuw verdampen. Deze cyclus zal zich eindeloos blijven herhalen. Wonderlijk hè?

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Replies to “Regen in een zakje

  1. Wat een leuk en leerzaam activiteit! Goede tip voor uitleg aan de kleintjes!

Comments are closed.