De schijngestaltes van de maan uitgelegd met Oreo’s

Allereerst mijn welgemeende excuses voor het negeren van mijn blog. Andere werkzaamheden verdienden de afgelopen maanden mijn onverdeelde aandacht en voordat ik het wist, was het bloggen uit mijn systeem verdwenen. Hopelijk is dat voorgoed verleden tijd en zullen er de aankomende tijd weer de nodige artikelen verschijnen. Achter de schermen doen we namelijk hele leuke dingen die het delen zeker waard zijn.

Maar goed, bij dezen een korte verhandeling over hoe je je nageslacht iets kunt vertellen over de schijngestaltes van de maan met niets meer dan een pak Oreo’s. Waar die verrekte koekjes al niet goed voor zijn, nietwaar? Deze activiteit is geschikt voor kleuters en oudere kinderen maar desalniettemin offerde mijn peuter zich met liefde op om de gesneuvelde Oreo’s te verorberen. Kortom, lekker en leerzaam!

Benodigdheden:

  • rol Oreo Original
  • wit A4’tje
  • zwarte viltstift
  • scherp mes
  • kindermesje

Het hele idee is dat je de helften van de Oreo-koekjes van elkaar scheidt en al dan niet of deels de witte vulling verwijderd om aan te geven hoeveel van de maan zichtbaar is bij welke schijngestalte. Dat klinkt vrij gemakkelijk. Laten we het er echter op houden dat de praktijk iets weerbarstiger is dan de theorie. De koekjes breken namelijk nogal gemakkelijk. Na een aantal gesneuvelde Oreo’s kwam ik erachter dat de volgende manier de grootste kans op succes biedt; duw met een scherp mes voorzichtig de koekjes uit elkaar om ze te scheiden en verwijder daarna met een bot kindermesje voorzichtig het deel van de vulling dat je wilt verwijderen. Oefen vooral zo min mogelijk kracht uit op de koekjes want ze breken al als je er praktisch naar kijkt.

Mijn kinderen zijn gefascineerd door de maan. Jim troont me regelmatig mee naar het raam of de tuin om me de maan aan te wijzen en met name Sam valt het op dat de maan in steeds weer in een andere gedaante verschijnt. Het is ingewikkelde materie om aan een kleuter uit te leggen hoe dat precies kan maar een versimpelde versie is ook voor relatief jonge kinderen te begrijpen. Zodoende vertelde ik mijn oudste zoon onlangs dat de aarde een draaiende bal is waar de maan – een ander balletje – omheen draait. Ik liet hem zich de zon voorstellen als een hele grote lamp. Doordat zowel de aarde als de maan steeds van positie verandert, bekijken we de maan steeds vanuit een andere hoek. (Wat een hoek is, kun je trouwens uitleggen aan de hand van strafschoppen…) En door al dat draaien, verlicht de zon ook steeds net weer een ander gedeelte van de maan. Doordat we vanaf de aarde alleen het stuk zien dat door de zon wordt verlicht, zien we de ene keer slechts een smalle sikkelvorm en de andere keer een grote bal.

Ik gebruikte een wit vel papier om de gehalveerde koekjes in een cirkel op te leggen. Samen met Sam schreef ik de namen van de schijngestaltes erbij. Op het noordelijk halfrond kennen we de volgende schijngestaltes: nieuwe maan, wassende maan, eerste kwartier, wassende maan, volle maan, afnemende of krimpende maan, laatste kwartier en krimpende maan. Deze cyclus herhaalt zich eindeloos. Ik liet zoonlief steeds raden welk koekje we als volgende neer moesten leggen. Met een beetje logisch nadenken, kwam meneer een heel eind.

(Pssst, wist je dat er op het zuidelijk halfrond slechts de de volgende schijngestaltes kunnen worden waargenomen: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier. Dit komt doordat de maan daar als het ware ‘ondersteboven’ wordt waargenomen!)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Reply to “De schijngestaltes van de maan uitgelegd met Oreo’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *