Zelf klei maken van marshmallows

Je kunt op Pinterest tal van recepten vinden om zelf klei te maken. Hoewel ik een grote sponsor ben van Play-Doh, wilde ik weleens een poging wagen om dit goedje zelf voor mijn kinderen te maken. Onlangs was het zover; het moment was daar dat deze mama de keuken in dook om klei te maken van marshmallows. En omdat dit best een geslaagd experiment was, wil het graag met jullie delen.

Wist je trouwens dat kleien niet alleen ontzettend leuk is maar ook goed voor de motorische ontwikkeling? Door al dat kneden, draaien en rollen trainen ze namelijk de spieren in hun handen welke nodig zijn bij het leren schrijven. Daarnaast prikkelt de substantie de zintuigelijke waarneming. Ik merk aan mijn eigen kinderen dat ze ook heel rustig worden van het spelen met klei. Ze kunnen rustig een uur helemaal zen aan tafel zitten kleien terwijl ze even daarvoor nog als wildemannen door het huis renden.

Benodigdheden:

  • grote marshmallows
  • kokosolie
  • maizena
  • voedingskleurstof
  • magnetronbestendige kommen of bakjes
  • lepel en vork

Aangezien ik niet precies wist in welke verhoudingen je de ingrediënten moest toevoegen, was het een kwestie van uitproberen. Ik begon met op het oog gelijke delen marshmallows, maizena en kokosolie. Uiteindelijk kwam ik erachter dat je zuinig moet zijn met kokosolie en dat je royaal dient om te springen met de marshmallows. Goed, vul voor iedere kleur die je wilt maken een kommetje met marshmallows, kokosolie en maizena. Voeg daar vervolgens voedingskleurstof naar keuze aan toe. De ervaring leerde mij dat je de kleurstof het beste op de marshmallows of de kokosolie druppelt en vooral niet op de maizena; dan krijg je namelijk later de kleurstof niet goed verdeeld.

Goed, zet nu elk kommetje apart 30 seconden in de magnetron op vol vermogen. Schrik niet als de marshmallows zo groot worden dat het lijkt alsof ze gaan ontploffen; dat is juist de bedoeling! Haal het loeihete kommetje vervolgens voorzichtig uit de magnetron en meng de inhoud door elkaar met een vork. Het ziet er nadien uit zoals op bovenstaande foto.

Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en kneed het dan verder met je handen tot een grote bal. Als het te korrelig is, kun je een beetje extra kokosolie toevoegen en als het te nat is, voeg je een beetje maizena toe. Wanneer je merkt dat de klei niet rekbaar genoeg is, zet je het geheel terug in de magnetron met 1 of 2 extra marshmallows erbij en herhaal je het gehele proces. Tip: het kneedt net iets makkelijker als je een beetje maizena op je handen doet!

En dan is het tijd om ermee te spelen! In tegenstelling tot Play-doh korrelt deze klei van marshmallows niet. Het lijkt meer op zacht rubber en het is enorm rekbaar. Het leent zich vooral om lekker mee te kneden en te rollen. Ook kun je er met kleigereedschap figuurtjes van maken. Aangezien het volledig uit eetbare ingrediënten bestaat, is het geen probleem als je nageslacht het probeert op te eten. Het ruikt bovendien goddelijk! Je kunt deze klei bewaren om er op een later moment nogmaals mee te laten spelen mits je het luchtdicht verpakt. Het kan zijn dat het op een gegeven moment iets harder wordt maar wanneer je het opnieuw een paar seconden in de magnetron doet, wordt het weer lekker soepel. Have fun!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren