Ijsblokjes verven

Aangezien het smelten van bevroren dinosauruseieren een doorslaand succes was, kon een nieuwe activiteit met ijs niet uitblijven. Ditmaal hebben de heren ijsblokjes geverfd. Zo simpel doch zo vermakelijk!

Ook dit idee kwam ik wederom tegen op Pinterest. Blijkbaar wordt dit veel gedaan op Amerikaanse scholen. In eerste instantie was ik er wat twijfelachtig over want was er in vredesnaam leuk aan ijsblokjes verven? Toen ik echter een hele lading ijsblokzakjes in de kast vond – nog stammend uit mijn borstvoedingsperiode van vier jaar geleden – besloot ik het gewoon maar een kans te geven. Het was immers een prima manier om de betreffende zakjes nuttig te gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Ik vulde ze dus met water en liet ze een nachtje overwinteren in het vriesvak. Zodoende had ik de volgende dag meer dan genoeg ijsblokjes om aan de slag te gaan.

Benodigdheden:

  • ijsblokjes
  • verschillende soorten grote kwasten
  • (water)verf

De spullen voor deze onderneming heb je waarschijnlijk al in huis. Je hebt namelijk enkel ijsblokjes nodig, een grote bak om ze in te doen, kwasten en verf. En vooruit, een handdoek of theedoek om ervoor te zorgen dat je vloer of tafel redelijk schoon blijft, is ook geen onverdeeld genoegen. Wanneer je verf op waterbasis gebruikt, valt het nadien enorm mee met de schade en eventuele vlekken in kleding kun je er gemakkelijk uitwassen. Uiteraard kun je ook plakkaatverf gebruiken maar dat zag ik persoonlijk niet zitten met de kleinste Picasso van het stel. Laat ik het erop houden dat ik hem iets langer dan vandaag ken…

Goed, de mannen gingen enthousiast aan de slag. En wat deze mama niet had verwacht, gebeurde toch; ze hebben zich zeker drie kwartier vermaakt. Ongekend. Waar ik oorspronkelijk had gedacht dat vooral mijn peuter het een uitstekend idee zou vinden om ijsblokjes te verven, bleek ook de kleuter des huizes het erg leuk te vinden. Verrassend. In meer dan positieve zin.

Jim was diegene die vol verve tekeer ging met allemaal verschillende kwasten. Hij vond het geweldig om ermee over het verfdoosje te strijken en vervolgens lukraak wat ijsblokjes van allerhande kleurtjes te voorzien. Sam ontdekte daarentegen al snel dat wanneer je een ijsblokje eerst rood verfde en je er daarna met blauw overheen ging, je ineens een paars ijsblokje kreeg. Na deze grootse ontdekking heeft hij steeds verschillende kleuren gemengd om te zien wat er gebeurde. Het was bijna magisch voor hem.

Deze activiteit resulteerde in een bak half gesmolten ijsblokjes in onbestendige kleuren. Dat was wat het kroost betreft het punt om het voor gezien te houden. Of ijsblokjes verven ook een aanrader is voor kinderen die graag een mooie tekening maken, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Een kwestie van uitproberen, denk ik. Kleine kliederkonten vinden het in ieder geval zeer de moeite waard. Je zou kunnen overwegen om er voor oudere kinderen een opdracht aan te verbinden over mengkleuren maar misschien dat dat wel heel schools is. Pssst, en nog even voor de moeders die verven met hun kinderen een hachelijke aangelegenheid vinden; dit is echt prima te doen!

Edit: ik heb een inmiddels een eenvoudige printable gemaakt om als aanvulling te gebruiken bij deze activiteit. Je kunt de printable hier downloaden als PDF.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Replies to “Ijsblokjes verven

Comments are closed.