Lego Friends ook leuk voor jongens? Jazeker!

jongens-lego-friends-3-verkleind

Als meisje speelde ik graag met Lego. Ik had welgeteld één roze setje van Lego Paradisa. Een unicum want toentertijd voerden de kleuren rood, blauw en geel nog de boventoon bij Lego. Dat is tegenwoordig wel anders.

In 2012 lanceerde Lego een nieuwe lijn voor meisjes in Nederland; Lego Friends. Dat bleek een gouden greep want deze serie werd immens populair. Later volgden Lego Disney Princess en Lego Elves. Het is overduidelijk dat deze lijnen zijn bedoeld voor het piemelloze gedeelte van de populatie van een gemiddelde basisschool. Het roze, paars en mintgroen vliegt je om de oren. Pastelkleuren zijn eveneens rijk vertegenwoordigd. Waar er pakweg dertig jaar geleden weinig onderscheid was tussen Lego voor jongens of meisjes is dat anno 2016 absoluut het geval.

jongens-lego-friends-4

Het verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht zit hem niet alleen tussen de benen. Al gedurende de zwangerschap ontwikkelen de hersenen van een babyjongetje zich onder invloed van testosteron in mannelijke richting. Genderidentiteit ligt dus vast. Uit dertig jaar wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de verschillen tussen stereotype jongens- en meisjesgedrag grotendeels voortkomen uit genetische aanleg en niet zozeer door opvoeding. Inderdaad, het welbekende nurture-versus-nature-verhaal.

Zodoende kun je voorzichtig concluderen dat sekseneutraal opvoeden waarschijnlijk een illusie is. De hersenen van je zoon of dochter bepalen namelijk de voorkeur voor het spelen met auto’s of juist met poppen. Uiteraard zijn er meisjesachtige jongens en jongensachtige meisjes; er is geen harde grens. Echter is het wel overduidelijk aangetoond dat de meeste meisjes het liefst menselijke figuren en vreedzame taferelen tekenen en dat het overgrote deel van de jongetjes graag auto’s, gevechten en overige vervoersmiddelen tekent. Ook de voorliefde van meisjes en vrouwen voor heldere kleuren en die van jongens en mannen voor koele kleuren ligt besloten in de genetische oorsprong.

jongens-lego-friends-1-verkleind

Als je dit alles bij elkaar optelt, is het niet verwonderlijk dat Lego – tot pakweg een jaar of tien geleden – niet mateloos populair was bij meisjes. Er was wel Lego Belville verkrijgbaar maar deze serie was lang niet zo populair als Lego Friends. Het grootste gedeelte van het assortiment was uitsluitend op kleine piemelbezitters gericht. Toentertijd waren er met name veel stoere sets met voertuigen, ridders, kastelen, boeven en piraten verkrijgbaar. En toen werd de Friends-serie uitgebracht. Plotseling waren er volop sets verkrijgbaar met pittoreske schouwspellen in schattige kleurtjes. De rest is geschiedenis. Wereldwijd vielen er ontzettend veel meisjes voor Lego. Wat niet helemaal in der verwachting lag, was dat er ook veel jongetjes vielen voor de charmes van al die zoete sets.

Deze jongensmama spreekt uit ervaring. Ook hier prijken er diverse sets van Friends, Disney Princess en Elves op de kast. Sterker nog, het mintgroene kasteel Arendelle is veruit favoriet bij het kleuterkind. En weet je, dat snap ik heel goed. Frozen is al jaren zijn lievelingsfilm en daarmee is deze set van Lego erg herkenbaar voor hem. Tel daarbij op dat er tal van accessoires bij zitten en dat het kasteel zelfs is voorzien van een heuse glijbaan. Ook de luchtballon van Lego Friends behoort tot het lievelingsspeelgoed van – jawel – mijn oudste zoon. Wat dan wel weer opvallend te noemen is, zijn de talloze crashes van de betreffende luchtballon met roze details, de barre strijdtochten van Anna en Elsa en het aantal maal dat Olaf al onthoofd is.

jongens-lego-2-verkleind

Natuurlijk vindt zoonlief Lego Creator en Lego City ook het einde. Welke jongen niet? Het één staat het ander evenwel niet in de weg. Frozen combineert tenslotte hartstikke leuk met een pirateneiland en een politiebureau, nietwaar? Als moderne moeder vind ik het daarom geen probleem om dozen met Lego bedoeld voor meisjes te kopen voor mijn mannelijke nageslacht. Als dat tenminste hetgeen is dat op dat op dat moment hun hart begeert.

Genetische aanleg of nog niet, ik laat het hen graag zelf allemaal ontdekken. Zeker voor jongere jongetjes die toch graag met Lego willen spelen, vind ik de sets van Lego Friends een prima optie. Want waarom niet? Uiteindelijk draait het er wat mij betreft om of ze het leuk vinden om ermee te spelen. En eerlijk is eerlijk, het is weer eens wat anders dan de zoveelste auto of raket. Hopelijk zijn mijn toekomstige schoondochters (of schoonzonen…) me daar ooit heel dankbaar voor! Tot die tijd omarm ik het vleugje roze in mijn mannenhuishouden.

Bewaren

2 Replies to “Lego Friends ook leuk voor jongens? Jazeker!

  1. Leuk die Lego sets van Frozen! Ik denk dat mijn kleuter daar ook heel blij van wordt! Ondanks zijn piemel ; ) Mama’s Polly Pockets vond hij ook heel leuk dus dan kan zo’n pastelkleurige Legoset er ook wel vanaf!

    1. Echte mannen hebben pastelkleurige Lego 😉 Polly Pockets zouden hier ongetwijfeld ook een groot succes zijn haha!

Comments are closed.