Letters schrijven in suiker

Mijn kleuterkind is gefascineerd door letters en cijfers. Hij is continu aan het tellen, zingt de hele dag het ABC en wil nog liever gisteren dan vandaag leren schrijven. Vanmorgen liet ik hem met zijn vinger letters schrijven in suiker. Deze activiteit bleek een schot in de roos.

Van origine is dit een oefening die vaak wordt gebruikt in het Montessori-onderwijs. Het is echter ook een hele geschikte schrijfoefening om thuis uit te voeren. Leuk, leerzaam en niet zo schools. Wat betreft het leren herkennen van letters en cijfers ben ik erg kindvolgend. Niet hoeft, alles mag! Ik wil niets opdringen maar bied wel spelenderwijs activiteiten aan als zoonlief daar behoefte aan heeft. Kwestie van aanvoelen.

Benodigdheden:

  • suiker of zout
  • dienblad
  • papier
  • schaar
  • viltstift
  • eventueel: stomp potlood

De kans is groot dat je alle benodigdheden voor deze activiteit al in huis hebt. Ik ging als volgt te werk; ik knipte een aantal A4’tjes in vieren en schreef daarop met zwarte viltstift alle letters van het alfabet. Op school leren ze in de kleuterklas kleine letters aan. Om verwarring te voorkomen, doe ik thuis precies hetzelfde. Vervolgens goot ik suiker op een rechthoekig dienblad en streek het geheel glad alvorens de letterpret kon beginnen.

Je kunt voor deze oefening zowel suiker als zout gebruiken. In fijn keukenzout worden de letters net iets beter zichtbaar dan in suiker. Aangezien ik toevallig een pak aangebroken kristalsuiker in een keukenkastje vond, was de keuze snel gemaakt. Ik liet Sam gewoon met zijn vingers door de suiker gaan maar je zou ook kunnen overwegen om je kind een stomp potlood te geven. Wanneer de vingers rechtstreeks in contact komen met de suiker is dat eveneens een vorm van sensopatisch spel. Met een stomp potlood kun je daarentegen oefenen met het hanteren van de juiste pengreep. Het ligt er maar net aan waar de voorkeur van je kind naar uitgaat.

Je kunt op deze manier natuurlijk ook oefenen met het schrijven van cijfers. Of wat te denken van het combineren van verschillende kaartjes? Naam schrijven, grotere getallen, sommetjes enzovoorts. Voor jongere kinderen – of kinderen die nog geen interesse hebben in letters en cijfers – kun je kaartjes maken met vormen of lijnen. Volg in ieder geval je gevoel en kijk vooral waar je zoon of dochter aan toe is. Have fun!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren