Regenboog van Skittles

In de meivakantie deed ik een supersimpel trucje met Skittles waar mijn kinderen tot op heden geen genoeg van kunnen krijgen. Ik toverde namelijk een prachtige regenboog met dit snoepgoed tevoorschijn. En het mooiste is; niet alleen ik kan het, iedereen kan het! Het streelt mijn moederhart dat mijn kinderen niet alleen enthousiast worden van het nuttigen van snoep maar dat ze het ook net zo enthousiast opofferen in naam der wetenschap. (Hoewel wetenschap misschien niet het juiste woord is voor dit huis-tuin-en-keuken experimentje maar soit…)

Inmiddels hebben we dit experiment meermaals uitgevoerd. Jim’s reactie was keer op keer onbetaalbaar. Op een gegeven moment wist hij natuurlijk wat er ging komen maar hij bleef maar ‘oh kijk, kijk nou… wow!’ roepen. Als je dus nog een leuke activiteit zoekt om samen met je peuter te doen, schrijf dit dan op je lijstje. Oudere kinderen kun je vragen om te voorspellen wat ze denken dat er gaat gebeuren. Je kunt eventueel nog een stapje verder gaan door hen te laten beredeneren hoe deze regenboog tot stand komt. Benadruk dat er geen goed of fout is omdat je nooit van tevoren kunt weten wat er gaat gebeuren maar dat het leuk is om erover na te denken.

Benodigdheden:

  • handwarm water
  • bord met een rand
  • Skittles

Voor het creëren van deze prachtige regenboog heb je slechts enkele zaken nodig. Persoonlijk vind ik het prettig als ik voor een experiment slechts de keukenkastjes hoef open te trekken en vervolgens direct aan de slag kan gaan. Normaal gesproken hebben we geen Skittles in huis maar omdat ik wist dat ik dit experiment met mijn kinderen wilde doen, gooide ik twee weken geleden een zak in mijn boodschappenkar. Verder heb je alleen een bord nodig met een rand erin en handwarm water. Je hoeft het water niet te koken; warm water uit de kraan volstaat prima.

Laat je kroost in het midden van het bord een cirkel maken van Skittles . (Laat ze de snoepjes tegen het randje aanleggen!) Voor een mooie regenboog laat je je kinderen de snoepjes niet lukraak neerleggen maar laat je het hen in steeds dezelfde volgorde doen. Bijvoorbeeld: paars, groen, geel, rood, oranje, paars, groen… enzovoorts. Er komt alleen een regenboog tevoorschijn als het bord op een vlakke ondergrond staat. (De ervaring leerde ons dat enthousiast op tafel slaan uit den boze is. Als je tenminste niet per direct wilt eindigen met een bord vol poepkleurig water…) Als alle voorbereidingen zijn getroffen, schenk je voorzichtig warm water in het midden van het bord. En dan? Dan kan de magie beginnen! Na ongeveer een halve minuut zie je bij de rand met Skittles een regenboog ontstaan dien langzaam naar het midden van het bord trekt.

Je kunt dit eigenlijk geen scheikunde noemen omdat wat er gebeurt erg voor de hand liggend is. Neemt niet weg dat het effect groots is. Skittles krijgen hun felle kleur door kleurstof. Door water toe te voegen, lost de buitenste laag van de Skittles – inclusief kleurstof – op. Stoffen lossen makkelijker op in warm water dan in koud water en daardoor komt de kleurstof snel genoeg los om een regenboog te vormen. Dit effect is echter van korte duur. Na verloop van tijd vermengen de kleuren zich en houd je een bord met bruin water over. Als je de Skittles van het bord afhaalt, zul je zien dat de gekleurde laag aan de onderkant volledig is verdwenen.

(Oh ja, we leerden tevens dat er in een zak Skittles verhoudingsgewijs veel minder rode Skittles zitten. Sam is erg benieuwd of dat op toeval berust of niet dus voel je vrij om te delen of dit ook jullie ervaring is. Liefs!)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren