Seizoenstafel Sinterklaas

seizoenstafel-1-verkleind

Sinds Sam naar de basisschool gaat, heeft hij het onafgebroken over seizoenstafels. Blijkbaar heeft dit fenomeen een behoorlijke indruk op hem gemaakt. De vraag of we thuis ook zoiets konden creëren, kon dus niet uitblijven. Aldus geschiedde…

Van oudsher worden er vooral seizoenstafels gemaakt op Vrije Scholen. De juffen aldaar zijn daar erg trouw in. Gaandeweg hebben seizoenstafels ook hun weg gevonden naar meer traditionele vormen van onderwijs. Hoewel ik geen voorstander ben van de antroposofische visie ten aanzien van de ontwikkeling van het kind, vind ik het idee achter het creëren van een seizoenstafel erg mooi. Je haalt als het ware de natuur in huis hetgeen kinderen helpt om de kringloop van het jaar te volgen. Ieder seizoen opnieuw komen dezelfde spulletjes weer tevoorschijn. Het is alsof je het hele jaar door de kerstspullen weer van zolder haalt. Iedere keer opnieuw is het een feest der herkenning. Het geeft rust en het is bovenal heel gezellig.

seizoenstafel-2-verkleind

Op Vrije Scholen worden er vaak allerlei gekleurde doeken gebruikt bij het inrichten van een seizoenstafel. Van blauwe lappen stof worden bijvoorbeeld beekjes gemaakt en van groene lappen een weiland. Ook wordt er veel gewerkt met vilt en andere natuurlijke materialen. Op traditionele tafels zie je vaak kabouters, elfjes en kaarten met afbeeldingen van de jaarfeesten staan. Aangezien mijn kleuter ‘gewoon’ op de christelijke dorpsschool zit, leek het me ietwat bevreemdend om thuis seizoenstafels van dien orde in te richten. (Voor de geïnteresseerden: nee, we zijn niet gelovig maar de normen en waarden van deze basisschool spraken ons erg aan…) Gevoed door het enthousiasme van zoonlief vond ik het daarentegen wel een prima plan om een eigentijdse versie te creëren. Zonder lappen stof en kabouters maar wel met speelgoed en dingen uit de natuur.

Op het moment van schrijven, prijken er nog sinterklaasspullen op onze seizoenstafel. Waar het inrichten van een herfsttafel relatief makkelijk is doordat je veel materiaal kunt gebruiken uit de natuur (herfstbladeren, kastanjes, dennenappels enzovoorts), is het inrichten van een heuse sinterklaastafel een tikkeltje omslachtiger. Er liggen immers geen stoomboten en witte paarden voor het oprapen in het bos. Tenminste, daar ga ik vanuit… Het duurde dan ook even voordat ik helder had hoe ik het wilde hebben. Toen ik bij Hema stuitte op blauwe kaarsen in de vorm van gevelhuisjes vielen de puzzelstukjes gelukkig op hun plaats.

seizoenstafel-3-verkleind

Ik koos een schijf hout als basis waarop ik de betreffende blauwe kaarsen plaatste. Sinterklaas, Zwarte Piet en Amerigo mochten natuurlijk niet ontbreken . Het setje figuren van Little People dat eerste nog schitterde op de stoomboot van Duplo ging dus richting de seizoenstafel. Als achtergrond gebruikte ik twee kinderboeken over Sinterklaas, te weten Sinterklaas Ahoi! van Ted van Lieshout en Sinterklaas komt! van Annie M.G. Schmidt. (Afgelopen vrijdag verscheen er trouwens een apart artikel over deze boeken maar dat is voor nu misschien een beetje mosterd na de maaltijd…) Afijn, om het af te maken, voorzag ik onze seizoenstafel van mandarijntjes, een potje pepernoten en een papieren bootje gevouwen van een wit A-4’tje met daarop de tekst van Zie ginds komt de stoomboot geprint.

Dit artikel is een onderdeel van de door Fleur bedachte bloghop Aftellen naar Kerst. Van 1 december tot en met 24 december vind je op steeds een andere blog een leuke decemberactiviteit. Gisteren kon je bij Kimberley terecht voor het maken van kerstversiering van klei en morgen staat er bij Ilse een artikel over het knippen van papieren sneeuwvlokken op het programma. Have fun!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

8 Replies to “Seizoenstafel Sinterklaas

 1. Wat een leuk idee eigenlijk he zo’n seizoenstafel. Bij ons op het kdv doen ze ook zoiets. Nu met kerst is het een en al seizoen in huis, maar zoiets vind ik wel leuk om te doen de rest van het jaar. Leuk idee dus!

  1. Het is hier een groot succes. En ik vind het ook superleuk om te zien hoe ze ermee spelen en meedenken over wat neer te zetten <3

 2. Wat een toffe blog heb jij! Dankzij Fleur ontdekken we hier allemaal leuke nieuwe blogs 🙂
  Ik ben al jaren aan het denken dat ik toch ook eens een seizoenstafel moet zetten. Waar zet je die dan? In de leefruimte? En op welke hoogte? Ik denk niet dat onze jongste er af kan blijven en alles direct over heel de woonkamer verspreid zal liggen… Misschien toch nog een jaartje wachten. Maar als ik dan jouw mooie seizoenstafel zie… 🙂 Die blauwe kaarsen erbij zijn prachtig!

  1. Wat lief! Dankjewel. Het is inderdaad heel erg leuk om via de bloghop allemaal nieuwe blogs te ontdekken.

   Wij hebben hem op de eettafel tegen de muur staan. De jongste kan er dus wel bij maar het staat niet direct op grijphoogte. De blauwe kaarsen vond ik trouwens heel goedkoop in de uitverkoop bij Hema.

 3. Dank voor je antwoord!
  Ik ben dan toch bezweken voor een mini-seizoenstafel met een kerststal en wat lichtjes. Ze hebben onder de kerstboom een eigen kerststal waar ze wel mogen aankomen, dus misschien blijven ze van die van de seizoenstafel toch af 🙂
  Ik zal het binnenkort wel eens bloggen!

Comments are closed.