Stoomboot van Duplo

stoomboot-duplo-1

Ik heb niet zoveel met Sinterklaas. Er lopen hier echter twee kleine jongetjes rond dus doe ik braaf mee met de feestvreugde. Ter gelegenheid van de aankomst van Sinterklaas bouwden we een stoomboot van Duplo.

Hoewel Sam tegenwoordig het allerliefste met Lego speelt, is Duplo nog steeds in trek. Nu het jongste heerschap er ook prima mee overweg kan, vinden de heren het hartstikke gezellig om er samen mee aan de slag te gaan. Grote zoon offert zich maar wat graag op als kleine zoon weer eens iets wil bouwen. Waar dit voor peuters met name een oefening is voor de fijne motoriek en om het doorzettingsvermogen te trainen, kun je kleuters al hele gerichte aanwijzingen geven om de boot naar eigen inzicht vorm te geven. Dus zo geschiedde.

stoomboot-duplo-2

Wist je trouwens dat de lengte-, hoogte- en breedtematen van Duplo tweemaal zo groot zijn als die van Lego? En dat Duplo daarom Duplo heet? In het Latijn betekent dit woord namelijk tweemaal. Het kiezen voor juist deze afmetingen was destijds tweeledig; stenen van dit formaat bleken vrijwel onmogelijk te kunnen worden doorgeslikt maar tegelijkertijd pasten ze precies op de oorspronkelijke steentjes. Je kunt Lego en Duplo dus combineren! (Probeer het maar als je me niet gelooft!)

Voor het maken van de stoomboot zocht ik (oude) basisstenen van Duplo in de kleuren geel, rood, blauw en groen bij elkaar. De bodem bestaat uit drie kleine grondplaatjes. De onderste drie lagen verspringen aan alle kanten een halve steen en vanaf de vierde laag verspringen alleen de stenen aan de voor- en achterkant. Op die manier krijg je een vorm die met een beetje fantasie voor een boot kan doorgaan. De schoorsteen bestaat uit een eenvoudige toren van vierkante blokjes. Terwijl ik samen met Sam de boot bouwde, zette Jim de toren in elkaar. (En laatstgenoemde was daar uiteraard apetrots op!)

stoomboot-duplo-4

Aangezien dit bonte bouwwerk niet per direct te herkennen was als zijnde stoomboot voegde ik een lijn met vlaggetjes toe. (Pardon, wimpels die al heen en al weer waaien…) Hiervoor gebruikte ik gekleurd papier en een stukje rood met wit gestreept touw van de kerstcollectie van Ikea. Het is heel eenvoudig; je knipt vanuit de losse pols enkele ruitvormen uit en vervolgens laat je deze met lijm besmeren door je peuter of kleuter. Vervolgens vouw je de vlaggetjes om het touwtje heen. Kleine creatievelingen kun je natuurlijk ook zelf laten knippen. Duw ze dan wel een niet al te scherpe schaar in hun knuistjes want een bebloede stoomboot is niet bevorderlijk voor de festiviteiten.

stoomboot-duplo-3

Om het af te maken, viste ik Sinterklaas, Zwarte Piet en Amerigo uit de bak met Little People. Voilà, een bemande stoomboot! Vooral Jim was erg te spreken over dit bouwproject. Hij snapt nog niet helemaal wie Sinterklaas is maar pepernoten eten en met Duplo spelen is wat hem betreft een prima combinatie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 Replies to “Stoomboot van Duplo

  1. Super leuk! Wij hebben toevallig (of niet haha) ook een stoomboot gebouwd van Duplo bij mijn schoonouders vanavond, maar die van ons was niet zo groot als die van jullie! Morgen nog maar eens een poging wagen met jouw tips.

Comments are closed.