Universiteitsmuseum Utrecht + de Oude Hortus

Kennen jullie het verhaal van het gezin dat bij ruim 30 graden een museum bezocht in plaats van dat ze richting het strand toogden? Wel, dat verhaal is echt gebeurd. Het gebeurde om precies te zijn zaterdag jongstleden. Het bleek een goede zet; er was rust, er was airco en een verkoelend briesje in de hortus. Kortom, wij hebben ons – en Sam met name – uitstekend vermaakt in Universiteitsmuseum Utrecht.

Wat mij betreft hoort museumbezoek bij de opvoeding van kinderen. Het is niet dat we er wekelijks naar toe gaan maar ik probeer wel een aantal keer per jaar een bezoek te plannen. Ik wil mijn nageslacht graag meegeven dat het erg leuk is om door musea te struinen en je te laten verrassen; net zoals mijn ouders mij dat hebben bij gebracht. Ik gun hen dat ook en stimuleer met liefde hun aangeboren nieuwsgierigheid. Tegenwoordig bieden steeds meer musea een aangepast programma voor jonge bezoekers aan dus een bezoek is absoluut geen straf. Ook in het Universiteitsmuseum Utrecht kunnen kinderen de wetenschap daadwerkelijk ervaren. Sam deed onder andere een spannende speurtocht en experimenteerde erop los in het Jeugdlab.

De speurtocht waarbij Sam op zoek ging naar skeletten voerde ons naar de eerste verdieping van het Universiteitsmuseum. Op deze verdieping vind je de familietentoonstelling Tot op het bot. Je kunt hieronder ander skeletten, opgezette dieren, medische instrumenten, preparaten en nog veel meer dingen bekijken. Op de foto boven dit artikel aait zoonlief een haai en op bovenstaande foto buigen we ons over de positie van een lammetje in de baarmoeder. (Voor de geïnteresseerden; we constateerden een stuitligging!)

Door het hele museum hangen schermen en koptelefoons. Je kunt op die manier in alle rust interessante filmpjes kijken. Mijn kleuter is een kind van deze tijd dus bewegend beeld oefent een magische aantrekkingskracht op hem uit. Zodoende heeft hij elk filmpje bekeken. We troffen hem regelmatig aan zoals op de bovenstaande foto.

We kwamen ogen tekort. Hierboven zie je onder andere enkele preparaten en – als me niet vergis – het vaatstelsel van een hond. Sam is momenteel nogal in de ban van dr. Pol dus je begrijpt dat hij zijn hart kon ophalen bij deze tentoonstelling.

We vervolgden ons bezoek op de tweede verdieping; hier bevindt zich het Jeugdlab en het Rariteitenkabinet. Op de bovenstaande foto prikkelt zijn zoonlief zijn zintuigen door te voelen wat zich in het blauwe blok bevindt. Doordat je niet ziet wat je aanraakt, houd je je hersenen een beetje voor de gek.

In het Jeugdlab kunnen kinderen allerlei experimenten doen die te maken hebben met zien, ruiken, proeven, horen en voelen. Om het af te maken, hangen er op deze verdieping witte jassen klaar voor de jonge bezoekers. Sam was helemaal in zijn nopjes met zijn witte ensemble. Mijn kleine onderzoeker deed onder andere proefjes in een donkere kamer, ging op een spijkerbed zitten en weet me inmiddels feilloos te vertellen waarom je ogen van voren in je hoofd zitten.

Vanuit het Jeugdlab kun je het Rariteitenkabinet betreden. Een rariteitenkabinet is van oudsher een verzameling zeldzame voorwerpen. In het kabinet in Utrecht vind je opgezette exotische vogels, een skeletafgietsel van een pareiasaurus, fossielen, gesteenten, mineralen en nog veel meer. Het hoogtepunt was wat Sam betreft het gigantische skelet van een nijlpaard.

Nadat we het Rariteitenkabinet uitgebreid hadden bewonderd, verplaatsten we ons terug naar de begane grond; naar het Bluelandkabinet. Je vindt hier de privé-verzameling van hoogleraar geneeskunde Jan Blueland. Het betreft een uitgebreide verzameling skeletten, foetussen op sterk water en preparaten van verschillende lichaamsdelen. Mijn kleuterkind vond het aan de ene kant een beetje gek maar was er aan de andere kant enorm door gefascineerd. Deze mama vond het prachtig en wonderlijk tegelijkertijd.

Op de begane grond vindt je tevens heel veel bijzondere voorwerpen met betrekking tot universiteits- en wetenschapsgeschiedenis. Je vindt hier van alles; van struisvogeleieren tot pakjes zilvervliesrijst met daarbij de uitleg dat dit voedingsmiddel leidde tot de ontdekking van vitamine B. Je vindt overal tekst en uitleg bij en je komt wederom ogen tekort. Ook kunnen jonge bezoekers hier zelf een microscoop ter hand nemen; aan de hand van een plaatje mogen ze raden waar ze precies naar kijken. Sam waande zich een heuse wetenschapper.

Een van de meest bijzondere voorwerpen uit de collectie van het Universiteitsmuseum is de deeltjesversneller – de 3MV Van de Graaff generator – op de bovenstaande foto. Deeltjesversnellers worden tot op de dag van vandaag gebruikt voor kernonderzoek. Deze generator is daadwerkelijk door Universiteit Utrecht gebruikt voor experimentele kernfysica. Inmiddels is de 3MV met pensioen en daarom heeft hij een mooi plekje gekregen in het museum; een waardevolle herinnering aan zeer waardevol onderzoek.

Achter het Universiteitsmuseum bevindt zich de Oude Hortus oftewel de hortus botanicus. In deze historische botanische tuin kun je in alle rust een wandeling maken of iets nuttigen in Museumcafé Gingko. Afgelopen zaterdag was het erg warm maar het was heerlijk toeven in de hortus. De tuin was zo goed als verlaten, de bomen en planten boden genoeg schaduw en er stond zelfs een licht briesje. We vergaten werkelijk dat we ons middenin in de stad bevonden; de wereld stond er even stil.

De Oude Hortus bestaat uit drie verschillende delen: de Regiustuin, de cottagetuin en de twee oranjerieën. In de Regiustuin vind je de hortus medicus oftewel de medicinale tuin. Deze tuin is geïnspireerd op de oorspronkelijke hortus medicus uit de zeventiende eeuw waar medicijnstudenten destijds de medicinale werking van planten bestudeerden. De cottagetuin is een lust voor het oog. In deze tuin hebben tuinarchitecten optimaal gebruik gemaakt van hoogteverschillen, waterpartijen en boomgroepen om de beperkte ruimte optisch groter te maken.

Oranjerieën werden vroeger gebruikt om vreemde en exotische gewassen uit de overzeese gebieden te beschermen tegen de Nederlandse winterkou. In de zomer kon je deze gewassen buiten bewonderen maar in de winter werden ze naar binnen verplaatst. Oranjerieën danken hun naam trouwens aan de in de zeventiende eeuw zeer gewilde sinaasappelbomen.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd er een kassencomplex gebouwd in de Oude Hortus. Deze universitaire hortuskassen werden tot 1990 daadwerkelijk gebruikt voor onderwijs en onderzoek. Na een grondige renovatie in 2007 waarbij de kassen in hun oude glorie werden hersteld, vinden gewassen hier opnieuw een warm onderkomen bij kouder weer. Wij sloegen de kassen afgelopen zaterdag over vanwege de tropische temperaturen.

Op de bovenstaande foto zie je de voorgevel van museumcafé Ginkgo dat is gevestigd in één van de voormalige Oranjerieën. Wij besloten om daar voor vertrek nog iets te drinken onder één van de parasols. Uiteindelijk brachten we nog ruim een uur op het terras door omdat we er zo lekker zaten. Wat een fijne plek! Wat ons betreft is het een absolute aanrader om je bij tropische temperaturen richting de Oude Hortus te begeven.

Universiteitsmuseum Utrecht is gelegen aan de Lange Nieuwstraat 106 in de binnenstad van Utrecht. Het is 7 dagen per week geopend van 10:00 tot 17:00 tenzij anders vermeld op de website. Volwassen betalen voor een entreekaartje 8 euro, voor kinderen tot 18 jaar betaal je 4,50 euro en kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. Op de website vind je meer informatie over gereduceerde tarieven. Wanneer je alleen de Oude Hortus wilt bezoeken, kun je daarvoor een los entreekaartje kopen ter waarde van 2,50 euro. (Als je het daar net zo fijn vindt als wij kun je overwegen om een Hortusabonnement aan te schaffen. Ik ben daarover nog in innerlijk beraad…)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Replies to “Universiteitsmuseum Utrecht + de Oude Hortus

Comments are closed.