Verrassingsbeloningen

Ik vermoed dat ik in het dagelijks leven word gezien als een strenge moeder. Mijn kinderen mogen namelijk de nodige niet die leeftijdsgenootjes wel mogen en klein als ze zijn, moeten ze ook bepaalde dingen. Hoewel ik ontdekken hoog in het vaandel heb staan, hanteer ik duidelijke grenzen. Er kan wat mij betreft overigens best veel maar wel binnen het kader dat ik voor ogen heb. Mijn nee is daarentegen een duidelijke nee en ik doe niet aan loze beloftes. Neemt niet weg dat ik absoluut heilig geloof in het geven van positieve aandacht. Ik beloon veel liever goed gedrag dan dat ik mijn kinderen eindeloos corrigeer.

Omdat er weinig leukers bestaat dan een fijne verrassing maakte ik onlangs een heuse pot met verrassingsbeloningen voor mijn kleuter. Over het algemeen genomen gedragen mijn kinderen zich prima maar uiteraard zijn er ook de nodige aandachtspuntjes. Op de momenten dat het dagelijkse reilen en zeilen lekker loopt, vergeet je als ouder echter al snel om dit te benoemen. Daarvoor riep ik de pot met verrassingsbeloningen in het leven. Niet alleen omdat het prettig is om positieve aandacht te belonen maar ook omdat het mij als ouder dwingt om bewust stil te staan bij wat goed gaat.

Een verrassende beloning heeft een grotere waarde dan een voorspelbare beloning. Mede daarom zijn kinderen ook zo gefascineerd door verrassingseieren. Door diezelfde eieren kwam ik op het idee om een pot te maken gevuld met activiteiten waar mijn zoon erg van geniet. Om de gehele kindersurpise-ervaring te evenaren, gebruikte ik de gele omhulsels die je in de betreffende eieren aantreft. Ik schoof er kleine briefjes in met daarop de activiteiten geschreven. Vervolgens stopte ik de hele handel in een pot met deksel.

Ik laat zoonlief op willekeurige momenten een ‘eitje’ grabbelen uit de pot. Hij hoeft het niet specifiek te verdienen en ook kondig ik het niet vooraf aan. Het is iets extra’s; een stukje positieve aandacht omdat ik bijvoorbeeld vind dat hij lief is voor zijn kleine broertje, goed gegeten heeft of zo’n mooie tekening heeft gemaakt.

Wanneer je ook een pot met verrassingsbeloningen wilt maken en je hebt moeite met het verzinnen van activiteiten; hieronder vind je een opsomming van de opdrachten die ik voor mijn kleuter verzon. Hopelijk helpt het je een stukje op weg!

 • potje Memory spelen met papa of mama
 • 20 minuten op de IPad kijken
 • helpen bij het bereiden van het avondeten
 • naar de speeltuin met papa of mama
 • tekenen met papa of mama
 • 30 minuten langer opblijven na het avondeten
 • extra lang onder de douche met doucheschuim van Rituals
 • boek naar keuze lezen met papa of mama
 • puzzelen met papa of mama
 • iets lekkers eten

Nog even ter informatie; we zijn hier in huis enorm te spreken over de verrassingsbeloningen. Het is niet zo dat zoonlief dagelijks mag grabbelen en juist daarom is het zo leuk. Temeer omdat het veelal activiteiten betreft waarbij ik of mijn wederhelft 1-op-1 iets samen met onze oudste zoon doen in plaats van dat we worden opgeslokt door alledaagse zaken als boodschappen doen, snel nog even wat mail beantwoorden of de krant lezen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Replies to “Verrassingsbeloningen

 1. Dit lijkt wel leuk! Dit heb ik ook voor in de klas en niet enkel voor leuke activiteiten maar ook voor opdrachten over spelling ofzo. Heel leuk. Het kan idd ook thuis!

Comments are closed.