Wereldsteden

Als kind kon ik eindeloos door atlassen en telefoongidsen bladeren. Het eerstgenoemde doe ik nog steeds graag. Telefoongidsen heb ik daarentegen al jaren niet meer aangeraakt. Afijn, Sam heeft zijn voorliefde voor wereldkaarten en de gestandaardiseerde Bosatlas dus van geen vreemde. Onlangs ontvingen we het boek Wereldsteden ter recensie. Het betreft een atlas voor kinderen met maar liefst dertig stadsplattegronden! Waar ik het vroeger moest doen met een atlas uit de jaren zeventig heeft mijn zoon dit prachtige boek ter beschikking. De bofkont!

Het moge duidelijk zijn dat Wereldsteden een succesnummer is in huize Kleine ontdekkers. Het is geen boek om voor te lezen maar een boek om in te bladeren. Je moet het simpelweg regelmatig uit de kast pakken en op een willekeurig bladzijde openslaan zodat je weg kunt dromen bij bestemmingen als Kaapstad, Mumbai of Helsinki. En wat te denken van Rio de Janeiro, Istanbul en Sydney? Het is een boek om over te mijmeren en om in te verdwijnen. Daarnaast staat het bomvol interessante weetjes. Want wist je bijvoorbeeld dat niet alleen de wisseling van de wacht van Buckingham Palace spectaculair is maar de wisseling van de wacht bij het Griekse parlement evengoed? Zoonlief heeft inmiddels een reisje naar Chicago op het oog aangezien je daar in het Field Museum of Natural History een bezoek kunt brengen aan de grootste tyrannosaurus rex. (Het monster in kwestie draagt overigens de schattige naam Sue…)

Wat tevens een bijzonder geslaagd idee is, is om deze atlas te gebruiken zoals hij is bedoeld; als voorbereiding op een stedentripje. Blader met je zoon of dochter naar de stadsplattegrond van de reisbestemming om vervolgens van alles te lezen dat interessant is voor jong en oud. Voorpret is immers het halve werk wanneer je een vakantie in het verschiet hebt! Wat ik persoonlijk erg leuk gedaan vind, is de mengeling van zowel iconische gebouwen en culturele hotspots als zaken die juist bij kinderen enorm tot de verbeelding spreken. Want iedereen onder de twaalf wil toch weten waar je de mooiste dierentuinen, de spannendste kabelbanen en de lekkerste snacks vindt, nietwaar?

San Francisco – Deze opwindende stad aan de Amerikaanse westkust is gebouwd op zeven heuvels. Grijp je kans en zoek de vrijheid op in Alcatraz, ga lekker rondlopen bij de hippies in de Haight en maak de oversteek naar de Golden Gate-brug.

Kopenhagen – Denemarken is volgens peilingen het gelukkigste land ter wereld. De coole hoofdstad Kopenhagen is bekend om zijn meren en in het opwindende culturele centrum staat ook ’s werelds oudste amusementspark, Tivoli. Neem de tijd om je favoriete Deense taartje te vinden en ontmoet de kleine Zeemeermin.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, is Wereldsteden het Nederlandse debuut van illustrator Martin Haake en auteur Georgia Cherry. De gedetailleerde doch strak vormgegeven prenten van Haake zijn kunst op zich. Je blijft er maar naar kijken en steeds vallen je weer nieuwe dingen op. Het is modern, athentiek en bijna cult te noemen. Dat zijn werk zowel kinderen als volwassenen aanspreekt, blijkt wel uit het feit dat Haake tevens heeft gewerkt voor opdrachtgevers als Thomas Cook en diverse internationale (reis)magazines. Zoonlief en ik zijn in ieder geval verkocht.

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf acht jaar. Mijn kleuter bewijst echter dat jongere kinderen er ook veel plezier aan kunnen beleven. Sam kan het weliswaar nog niet zelfstandig lezen maar doordat er zoveel te zien is, is het erg leuk om er doorheen te bladeren. Ik tref hem regelmatig op de bank aan met dit boek op schoot. Als we het samen lezen, laat ik me door hem door het boek leiden en lees ik de stukjes tekst voor die hij aanwijst. Je kunt je kind ook laten zoeken naar bepaalde objecten en situaties. Dit is vooral leuk als je het al wat vaker samen hebt gelezen. Mijn zoon is dankzij dit boek in staat om moeiteloos de Eifeltoren, de Engelse vlag, Amsterdam Centraal Station en de kunstenaar Wassily Kandinsky aan te wijzen. Met het educatieve aspect zit het dus wel snor.

Wereldsteden verscheen begin 2017 bij uitgeverij Rubinstein. Deze titel is eenvoudig te verkrijgen bij Bol.com maar is tevens elders online te verkrijgen. Uiteraard ligt Wereldsteden ook bij de boekhandel in de schappen. (Wist je trouwens dat de meeste boekhandels niet voorradige boeken gemakkelijk voor je kunnen bestellen? Gewoon even vragen!)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren